22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПравителството прие пакет с мерки на стойност 38 млрд. евро за спасяване...

Правителството прие пакет с мерки на стойност 38 млрд. евро за спасяване на бизнеса

-- Реклама --

Австрийското правителство предприе безпрецедентни мерки за спасяване на бизнеса

Безпрецедентно тежката извънредна ситуация, в която се намира Австрия и страните от ЕС, изисква и извънредни мерки. Един от основните проблеми при взимането на решения сега е непредвидимостта на ситуацията – никой не може да каже нито колко дълго ще продължи кризата, породена от коронавируса, нито колко тежка ще бъде тя.

Почти всички браншове и сектори на икономиката страдат от наложените мерки и практическото спиране на нормалния ритъм на ежедневието. Целият бюджет ще бъде изцяло преработен по нов начин, различен от този, за който се говореше преди седмица, когато правителството задели 4 млрд. евро. Те вече са похарчени за медицински продукти. „Все още не знаем точно какви цифри ще заложим, защото и от гледна точка на бюджетирането това е една извънредна ситуация”.

Какво включват тези 38 млрд. евро?

10 млрд. евро – за покриване на данъци и други плащания, които ще се извършват на части;

15 млрд. евро – за спешна помощ за всички фирми, засегнати от мерките на правителството; целта е да се компенсират загубите от липсата на оборот;

9 млрд. евро – за гаранции и покриване на пасиви;

„Правителството е готово да направи всичко, за да предотварти масовата безработица”, каза канцлерът Курц при представяне на новия пакет. Все още не е ясно какъв е размерът на безработицата. В понеделник от Бюрото по труда съобщиха, че са подадени 16 000 заявления за безработни.

Средствата ще са достъпни за абсолютно всички работодатели, но първоначално помощ ще се предостави на директно засегнатите. Предложението за новото разпределение на бюджета ще бъде внесено в Парламента за дебат още в четвъртък. В понеделник фирмите ще могат да подадат бързи заявки във финансовото министерство, за да избегнат плащането на данъци.

Безпрецендентните мерки са на стойност 10% от брутния вътрешен продукт на страната.

Вицеканцлерът Вернер Коглер каза, че „минаваме през най-голямата криза след Втората световна война”.

Финансовият министър Блюмел подчерта, че в момента има само един приоритет „Да се направи това, което е нужно, за да се помогне. Не знаем колко ще продължи кризата. При всички случаи сме готови да направим всяко необходимо плащане”. Той предупреди, че не може да се каже как всички тези плащания и цялата ситуация ще се отразят на държавните финанси като цяло.

_____________

Още по темата:

Правителството на Австрия отделя 4 млрд. евро за справяне с икономическите последиците от коронавируса

С 35 млн. евро Община Виена и Стопанската камара ще подпомагат малкия и среден бизнес в кризисната ситуация, породена от короновируса

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации