6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия в борба с коронавируса

Австрия в борба с коронавируса

-- Реклама --

Солидарност и отговорност са ключовите дума в борбата за забавяне на коварния вирус и ограничаване на разпространението му

Австрия, мерки срещу коронавирус, Себастиан Курц
Вътрешният министър на Австрия Карл Нехамер, канцлерът Себастиан Курц, вицеканцерът Вернер Коглер и здравният министър Рудолф Аншобер по време на пресконференция за новите мерки в борбата срещу коронавируса, 11 март снимка APA/HELMUT FOHRINGER

Ако на 24 февруари в Австрия все още нямаше регистрирани случи на коронавирус, то на 11 март те са вече 246. Докато в началото австрийското правителство залагаше на информационна кампания и засилване на хигиената, 15 дни по-късно то прилага строги мерки, които целят забавяне на темповете на разпространение на коронавируса, за да се даде време на здравните заведения да се подготвят за евентуална по-тежка ситуация.

Забрана на събития, събиращи повече от 100 човека на закрито

В рамките на два дни (10 и 11 март) в Австрия затвориха врати театралните и оперни сцени, музеи. Бяха отменени големи спортни събития (Виенския маратон, футболни мачове), концерти. Въведе се забрана за събирания на повече от 100 човека на едно място в затворено помещение. Всички музеи в страната са затворени. Редица библиотеки също. Затварят и спа центрове, заведения, отменят се бизнес пътувания и срещи. Канцелерът Себастиан Курц призова за използване на възможностите на домашния офис там, където това е подходящо. Редица болници в страната забраниха или ограничиха посещенията при пациентите.

Университетите също за затворени, занятията на студентите се провеждат онлайн.

Бюрото по труда (AMS)взе решение временно да прекрати всички курсове за безработни.

Повечето кина запазиха броя на прожекциите, но ограничиха броя на зрителите в залата до 100.

Засега е предвидено тези ограничителни мерки да са в сила до началото на април, но при нужда този срок може да бъде продължен.

Графиката показва как би се ограничило разпространението на заразата, ако описаните мерки се прилагат стриктно източник vox.com

Строг контрол на австро-италианска граница

На границата между провинция Каринтия и Италия е въведен строг контрол. Трафикът в този регион така или иначе е драстично намалял, но на всеки влизащ в страната се измерва температурата (критичната граница е 37,5°). Влизащите от Италия частни лица се подлагат на задължителна 14-дневна карантина у дома или в болница. В следващите дни се очаква да бъдат затворени пропусквателните пуктове при Несфелд и Пльокенпас. Такъв е режимът и на австро-италианската граница в Тирол, където всички автомобили се отклоняват за строга провека.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Затваряне на училища

На 11 март бе обявено, че от понеделник (16 март) започва поетапно затваряне и на училища. Първи ще прекратят учебни занятия учениците над  14 години, които са близо 410 000.

От сряда (18 март) спират учебните занимания и за 350 000 деца от началните училища, както и на 340 000 ученици от гимназиите и новите средни училища. В случай, че родителите не могат да осигурят гледането има у дома, те ще могат да посещават специални занимални, организирани от училищата.

Такъв ще бъде режимът и за близо 300 000 деца, които са под 6 години и посещават детски градини. При възможност те трябва да останат у дома, но ще има осигурени и групи, които ще приемат малчуганите.

Най-важното е в никакъв случай децата да не бъдат оставени на бабите и дядовците си, за да се предпазят възрастните хора от потенциална зараза.

Тези ограничения ще останат в сила до края на великденската ваканция – 12 април

„Не подценявайте ситуацията”,

апелира канцлерът Себастиан Курц на специална пресконференция на 11 март следобяд и призова населението да се спазват обявените мерки. „Ние носим огромна отговорност за страната си“, каза още той.

Здравният министър Рудолф Аншобер на свой ред се обърна към гражданите да ограничат социалните контакти. „Голяма част от решението на проблема е самото население – една четвърт по-малко срещи означава намаляване наполовина на риска от заразяване”, подчерта ресорният министър. Според него сега вниманието трябва да бъде съсредоточено върху забавяне на темпото на разпространение на заразата, за да не се претовари здравната система.

Той апелира за солидарност в цялото общество и всеки отделен човек да даде своя принос за ограничаване на заразата. „Това е солидарно движение. Можем да се защитим, ако сме всички заедно”. Във фокуса на усилията на всички е опазването на най-уязвимите членове на обществото – възрастните хора, които са и най-засегнати от коронавируса.

Католическата църква в подкрепа на мерките на правителството

кардинал Кристоф Шьонборн

„Католическата църква в Австрия ще се съобрази изцяло с предприетите от правителството мерки в борбата с коронавируса по отношение на организираните от нея събития и църковни служби” каза кардинал Кристоф Шьонборн, цитиран от Kathpress. Всички църковни събития, които събират повече от 100 човека на закрито, както и мероприятия с повече от 500 човека на открито ще бъдат отменени. Службите ще бъдат строго ограничавани до сто човека. От хигиенни съображения по време на службите няма да се извършва традиционния поздрав с ръка, няма да се дава нафора в устата и няма да се използва светена вода.

Въпреки тежката ситуация църковният живот ще продължи – църквите ще бъдат отворени и могат да бъдат посещавани извън времето за служби за лична молитва.

Според кардинал Шьонборн вярващите могат да се молят и у дома и призова за молитва за спасението „на болните и на всички, носещи отговорност за здравето и добруването на населението”.

Катедралата „Св.Стефан” е затворена за туристи, но при определени условия продължава да действа като място за молитва и уединение.

____________

Още по темата:

Австрийското правителство с мерки срещу разпространението на коронавируса

Болници в Австрия, подготвени да приемат пациенти със симптоми на коронавирус

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации