10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияDie Presse: Защо на българската граница е спокойно?

Die Presse: Защо на българската граница е спокойно?

-- Реклама --

Кризата с мигрантите на границата между Турция и Гърция се изостря все повече, но на българската граница е спокойно. Защо бежанците се насочват към Гърция, а не към България? Отговор на този въпрос се опитва да намери австрийското издание Die Presse.

Държавната граница между България и Турция е дълга 260 км. Тя е защитена с ограда от бодлива тел и термокамери. За разлика от гръцко-турската граница тук няма натиск от бежанци, които след ескалирането на конфликта в Сирия, искат да напуснат Турция и да се отправят към Европа. Това е информацията на журналистите, които са на място. Това може да потвърди и президентката на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, които разгледаха района с хеликоптер. От българска страна те бяха придружени от министър-председателя Бойко Борисов. Така започва статията на Die Presse и продължава с данни на Международната организация за мигарция, според които България има потенциал да поеме до 10 000 бежанци. По време на кризата 2015/16, когато бежанците влизаха в Европа през България, в страната са построени множество приемни центрове, които сега са празни, тъй като почти всички са искали да продължат на Запад.


Австрия е категорична, че няма да допусне нелегални мигранти на територията си

Президентът Ван дер Белен смята, че Австрия може да вземе жени и деца бежанци. Канцлерът Курц е категорично против.


Има много и различни причини от тази страна на границата да бъде спокойно, пише изданието. Някои наблюдатели отбелязват много добрите лични връзки между Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата се познават още от времето, когато са били кметове – Ердоган на Истанбул, а Борисов на София. Затова не е странно, че още в неделя, веднага след избухването на кризата на европейската граница, българският премиер се отправи на посещение в Анкара и се изказа категорично в подкрепа на Ердоган: „Гласувахме тези пари за Турция. Не разбирам защо не са дадени”. Това зарадва Ердоган, въпреки че на следващия ден лидерите на ЕС оцениха ситуацията по различен начин. Българските медии обаче съобщиха, че турските власти съвсем целенасочено отпращат мигрантите към границата с Гърция, а не към България.

Австрийският вестник се позовава на репортаж на Дойче Веле за ролята на София в тази криза, в който се посочват и други причини за спокойствието на българската граница: България е член на ЕС, но не и на Шенгенското пространство и на еврозоната. Гърция обаче членува и в двете, което я прави значително по-атрактивна за бежанците. Освен това пътят на Запад  през България е по-дълъг.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Като допълнителна причина за липсата на интерес към българската граница е, че тя има лоша слава, допълва Die Presse. Сред мигрантите се разпространяват разкази за лошо отношение и побоища от страна на полицаите. Овен това, отново според Дойче Веле, голяма част от българското население по чисто исторически причини, има изключително негативно отношение спрямо мюсюлманите. Все още се помнят самопровъзгласилите се за „доброволни граждански отряди”, които по време на бежанската криза през 2015/6 ограбиха и тормозиха множество мигранти.

Превод Александра Ценова

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации