5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПрезидентът Ван дер Белен смята, че Австрия може да вземе жени и...

Президентът Ван дер Белен смята, че Австрия може да вземе жени и деца бежанци. Канцлерът Курц е категорично против.

-- Реклама --
снимка Роналд Цак, АПА

Създалата се кризисна ситуация с бежанците на турско-гръцката граница може да се окаже първото сериозно изпитание пред коалиционното правителство на Партията на свободата и Зелените. Предложението на вицеканцлера Вернер Коглер Австрия да окаже по-голяма хуманитарна помощ на мигрантите бе категорично отхвърлено от канцлера Себастиан Курц и вътрешния министър Карл Нехамер. Вчера вечерта по темата се изказа и президентът Александър Ван дер Белен, който не крие зелените си пристрастия. В интервю за австрийската телевизия той каза, че „може добре да си представи при определени условия майки и деца да бъдат взети от гръцките острови и да бъдат приютени в Австрия“. Държавният глава е на мнение, че „ЕС би следвало да продължи да води разговори с Турция” и „не всичко, което Турция прави, трябва да веднага да се полемизира”. Ван дер Белен е готов да подкрепи една „Коалиция на съгласието” и по-конкретно, ако страната се включи в определени граници в разпределението на бежанците като жените и децата трябва да имат приоритет. Той подчерта, че много от лагерите, изградени през 2015/16 г. сега стоят празни, тъй като тогавашната криза е напълно овладяна.

Според президента различните мнения, изразени от коалционните партньори относно политиката в тази кризисна ситуация, не трябва да се тълкува като разцепване.


Австрия е категорична, че няма да допусне нелегални мигранти на територията си


Себастиан Курц: Австрия е сред най-натоварените с бежанци страни в ЕС

Позицията на Народната партия обаче е категорична – нови мигранти няма да влязат в Австрия. Това потвърди австрийският канцлер и днес пред медиите: „Ние имаме ясна линия – няма да взмем повече мигранти в страната”. Още в първите дни на кризата Себастиан Курц остро осъди поведението на турския президент Реджеп Ердоган като го обвини, че изнудва ЕС и Гърция с отварянето на границата си и пускането на бежанци.

снимка AUSSENMINISTERIUM/MICHAEL GRUBER

В същото време след срещата на външните министри на Австрия и Гърция стана ясно, че и двете страни не намират за нужно да се изплаща допълнителна парична помощ на Турция. Според тях споразумението от 2016 г. е в сила и евросъюзът е направил всичко, за което се е ангажирал. „Аз не виждам никаква причина да се дават още пари. Бихме могли обаче да говорим за какво са изразходвани досега дадените средства”, каза Александър Шаленберг на пресконференция с гръцкия си колега Никос Дендиас.

По време на посещението си в Атина Шаленберг е конкретизирал и помощта, която Австрия е готова да окаже в тази ситуация. Още следващата седмица на Гърция ще бъдат преведени близо 1 милион евро от Фонда за бедствия в чужбина. Алпийската република е готова да предостави техника и съоръжения, както и обучен персонал. В момента на гръцко-турската граница има 14 австрийски служители. Не се споменава обаче нищо за хуманитарна помощ и разпределяне на бежанците в други европейски държави.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации