12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияЕлица и Анастас, които създадоха българска книжарница във Виена: Buchnica ни носи...

Елица и Анастас, които създадоха българска книжарница във Виена: Buchnica ни носи удовлетворение и смисъл

-- Реклама --

„Искаме книжарницата да бъде място за обмен на книги и идеи”, казват Елица  и Анастас Николови

Елица и Анастас Николови, създатели на българската книжарница във Виена – Buchnica

Интервю Елица Ценова

Елица и Анастас са от онези красиви и вдъхновени млади хора, които само с усмивката си са способни да увличат и печелят привърженици за каузата си. А тяхната кауза е повече от важна и смислена – поддържането на място, където българите в Австрия да могат да си купят книги на роден език, да се срещат със съвременни автори и да обменят идеи. Buchnica посрещна първите си приятели още в края на 2019 г, а оттогава там са се провели няколко литературни четения и представяния на книги.

Елица е завършила психология, а Анастас – информатика. Двамата са работили като учители в България, защото вярват, че е изключително важно да помагат за израстването на грамотно поколение. Във Виена са от малко повече от две години. Докато се адаптират към местните правила и търсят нова творческа реализация, те се опитват да възпитават и новия член на семейството – кучето Ману, което са осиновили от кучешки приют в Унгария.

Двамата обичат да четат много и различни по жанр произведения.

Живеем в дигитално време, в което информацията буквално лети. Защо решихте, че българите във Виена имат нужда от книжарница?

Елица: В началото всичко беше по-скоро романтична идея, родена в емоционален разговор с приятели. Потърсихме в интернет и видяхме, че в Англия, Кипър и други държави има книжарници с български книги, а в Австрия – не. Трябва да си призная, че в този проект има и голяма доза егоизъм, защото ние самите имаме нужда от книги, а е ясно, че не може непрекъснато да ангажираме приятели да ни носят в куфара от България. Разговаряхме и с много родители, които споделяха, че непрекъснато търсят детски книжки.

Започнахме все по-често да се замисляме, а един ден сложихме проекта на хартия, тоест описахме го с думи и така той придоби съвсем реални очертания. Роди се дори и името Buchnica – комбинация от немската дума за книга „ Buch” и българската „книжарница”.

Анастас: За сбъдването на тази идея много ни помогна нашият приятел Виктор, който и досега е твърдо до нас и ни подкрепя. Той ни запозна със собствениците на винарната WeinSelekt, които веднага прегърнаха проекта, отстъпиха ни втория етаж на помещението и ни насърчиха да открием книжарницата. В един момент всичко се завъртя толкова бързо и на 6 декември направихме официалното откриване.

Интересът към книжарницата ни показва, че българите тук наистина имат нужда от книги на роден език.


Българска книжарница отваря врати във Виена


Днес вече човек може да „свали” желаната книга в електронен вариант или дори да я слуша като аудио книга. С какво ви привличат класическите книги?

Анастас: Вярно е, че книги вече могат да се четат и в електронен вариант, могат и да се слушат. Но ние сме романтици и вярваме, че още дълго хората ще имат нужда от хартията, от шума на разгърнатата страница, от мириса на мастило. Не се конкурираме с  технологиите и не сме против тях, защото те са важна част от ежедневието ни, но сме убедени, че днес, освен хубава книга, търсим и истинско общуване. Затова и Buchnica е място не само за продажба на книги, а и за случване на прекрасни неща.

Елица: За нас е много важно книжарницата да бъде притегателен център за всички четящи и търсещи хора. Отворени сме за всякакви идеи и предложения и вече сме подготвили богат календар с културни събития за следващите месеци.

Кои бяха първите заглавия, които подредихте по рафтовете на „Бухница”?

Елица: Тъй като разполагаме с ограничено пространство, се налага да бъдем изключително внимателни в подбора на заглавия. Опитваме се да има книги от различни жанрове. Първата книга за възрастни беше много емоционален избор – „Калуня каля” на Георги Божинов. От детските книжки веднага взехме „Сам в гората” на Ваня Настанлиева, която е една история за приятелството и колко е важно то в живота на всяко дете.

Анастас: Имаме и книги за алпинизъм, например „Първите седем” на Боян Петров и „Погребани в небесата” на Питър Зукерман и Аманда Падоан. Имаме слабост и към съвременните български автори, предлагаме и преводна литература. Искаме да продаваме и книги на български автори, живеещи в Австрия. Не държим да изложим непременно комерсиални заглавия, а неща, които имат истинска естетична и литературна стойност.

Всеки, който иска да си поръча конкретно заглавие, може да се свърже с нас и ние с удоволствие ще го доставим.

Какви са първите ви впечатления – какви книги търсят българите във Виена?

Анастас: Търсенето е изключително разнородно – от книги за маркетинг и здравословно хранене до криминалета и преводна чуждестранна литература. Търсят се и български автори. Имахме няколко запитвания за книгата „Падение и спасение: Изповедта на една хероинова наркоманка” на Весела Тотева.

Елица: Често при нас идват родители особено на по-малки деца, които искат да намерят подходящи книжки за децата си. За много от тях това е възможност да поддържат връзката на децата с майчиния език.

Готов ли е културният календар на „Бухница”? Какво ще се случи в книжарницата през следващите месеци?

Елица: Имаме много идеи, но не винаги ни стига физически времето да ги осмислим дори, защото и двамата работим и на други места. Със сигурност можем да съобщим вече за срещата с младите автори на издателство „Колибри” Соня Тодорова и Николай Ценков на 10 март. Ще представим и фотографа Иван Атанасов с иновативната му книга „България – живи пейзажи”, включваща повече от 100 страници удивителни фотографии от различни краища на страната.


Младите автори Соня Тодорова и Николай Ценков гостуват в Buchnica


Анастас: Нека не издаваме всичко в аванс. Всеки, който има интерес, може да следи страницата ни във Фейсбук, където обявяваме събитията. Най-важното при нас е, че всичко се върти около книгата.

Какво трябва да се случи в Buchnica, за да определите проекта си като успешен?

Анастас: Buchnica вече съществува и това само по себе си вече е успех. Успехът и провалът са относителни категории. За нас не е толкова важна статистиката – брой продадени книги, проведени срещи, реализирани мероприятия. По-важно е всичко това да ни носи удовлетворение и смисъл. Аз съм компютърен специалист, но тази работа не ми е достатъчна, за да се чувствам в мир със себе си и полезен на обществото. Книжарницата и всичко, свързано с нея, в момента ми носи много радост и позитивизъм.

Елица: Оказа се, че този проект изисква повече време и усилия, отколкото си представяхме в началото. Опитваме се да оптимизираме работата си така, че да прекарваме достатъчно часове в книжарницата. Щастлива съм, че имаме свободата да правим това, което желаем. В днешно време това също е успех.

Книжарница „Бухница” може да намерите на втория етаж на винарна WeinSelekt

Operngasse 30, 1040

Фейсбук страница: ТУК

Уебсайт: www.bgknigi.at

Телефон: + 43 676 4045021

Имейл: info@bgknigi.at

Работно време:

Понеделник-Петък, 11:00ч.-21:00ч.

Събота, 09:30ч.-18:00ч.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации