7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия е категорична, че няма да допусне нелегални мигранти на територията си

Австрия е категорична, че няма да допусне нелегални мигранти на територията си

-- Реклама --

За австрийското правителство в момента защитата на границата е по-важна от осигуряването на хуманитарна помощ

Вернер Коглер (ляво), Себастиан Курц и Карл Нехамер (дясно) по време на днешната пресконференция, предизвикана от проблемите на турско-гръцката граница

Австрия затваря плътно границата си за нелегални мигранти. „Няма да допуснем да се повтори бежанската вълна от 2015 г”, това каза канцлерът Себастиан Курц пред австрийските медии по повод мерките, които страната ще предприеме в хода на задаващата се мигрантска криза.

Той, както и вицеканцлерът Вернер Коглер, вътрешният министър Карл Нехамер, външният министър Александър Шаленберг и министърката на отбраната Клаудия Танер се срещнаха днес сутринта, за да обсъдят кризисната ситуация, предизвикана от решението на турския президент Реджеп Ердоган да отвори границата за бежанците.

Себастиан Курц заяви, че поддържа тясна връзка с българския и гръцкия министър-председател и е категоричен, че миграционният натиск трябва да бъде спрян още на външната граница на съюза. Това бе и позицията на вътрешния министър Карл Нехамер, който още в неделя заяви, че страната ще направи всички възможно, за да охранява добре граничните пунктове и да не допусне влизането на нелегални мигранти. В понеделник той се срещна с унгарския си колега Шандор Пинтер и изпрати гранични служители на унгарска територия в подкрепа на съседите.

графика АПА

За австрийското правителство в момента защитата на границата е по-важна от оказването на хуманитарна помощ на хората, опитващи се да преминат границата и да влязат в ЕС.

За второто настоява вицеканцлерът Вернер Коглер (Партия на зелените), който предложи редица хуманитарни мерки за разрешаване на актуалната мигрантска криза в Гърция, Турция и Сирия: да се изпрати хуманитарна помощ в Северна Сирия, да се осигурят човешки условия на бежанците на гръцките острови и ако се налага да се вземат оттам поне деца и жени. Тази позиция не среща подкрепа от страна на коалционния партньор – Народната партия и Карл Нехамер бе категоричен, че подобна възможност не е предвидена в коалиционния договор. Засега и двете страни смятат, че не може да се говори за правителствена криза и че двете партии ще се споразумеят за обща позиция.

снимка Twitter

Бойко Борисов не успя да убеди Ердоган да разговаря с гръцкия премиер Мицотакис

Турция вече няма нужда от шестте милиарда евро, които Европейският съюз се е ангажирал изцяло да изплати заради сделката за мигрантите от 2016 г. Това стана ясно на пресконференцията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с българския премиер Бойко Борисов, провела се на 2 март вечерта. Ердоган поставя под въпрос сделката, сключена между ЕС и Анкара преди почти четири години, тъй като според него страната му е изпълни всички ангажименти по споразумението, но не среща подобна ангажираност от отсрещаната страна. „Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция” подчерта турският президент, обвинявайки ЕС за създалата се ситуация с мигрантите на външната граница на ЕС.

Австрийските медии проследиха от близо срещата между българския премиер Бойко Борисов и Ердоган, подчертавайки, че Борисов не е успял да убеди своя приятел в Инстанбул да участва в тристранна среща в София и да седне на масата за преговори с гръцкия премиер Мицотакис.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации