22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияSHOW OFF – Дизайнът на австрийска мода в музея МАК

SHOW OFF – Дизайнът на австрийска мода в музея МАК

-- Реклама --
Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood, Advertising Campaign, FW 18 -19, снимка МАК

Текст Роси Михова

В своята великолепна книга „Елегантността на таралежа“ Мюриел Барбери предлага следната поучителна дефиниция: „Дизайнерът е призрачно същество, което подрежда възглавнички по скъпи канапета и отстъпва две крачки назад, за да види ефекта.“

Aко обаче и вие сте дизайнер по професия или по душа, ако обичате да разглеждате модни витрини и списания, ако като дете сте обували обувките на майка си и сте се разхождали из коридора като манекенка, ако намирате, че българската инсталация на биеналето във Венеция е интригуваща, то ние имаме предложение за вас. Това е новооткритата изложба в Музея за приложни изкуства във Виена (МАК). Озаглавена „Show off. Austrian Fashion Design”, тя предлага точно това – мода, която е някъде между уличните дрехи и концептуалното изкуство.

Вероятно твърде много хора свързват австрийската мода основно с вариации на тема дирндл и къси кожени панталони. Експозицията в МАК има амбицията да ги лиши от тази илюзия. Тя представя около 250 работи, създадени в продължение на 4 десетилетия (1980 г. – 2020 г.) от 60 водещи австрийски дизайнера. Моделите са съпроводени от десетки модни фотографии в голям формат – дело на 34 от най-умелите магьосници с камерата.

Самият вход към експозицията минава през впечатляваща с размерите си видео инсталация, наречена „Говорещи глави“. На огромни стени се прожектират интервюта с някои от знаковите имена в историята на съвременната австрийска мода – редактори, модни агенти, стилисти, организатори на ревюта.

снимка Роси Михова

Следва една от най-приятните части в обиколката на изложбата – преминаването по червения килим. Той представлява нещо като импровизиран моден подиум, разположен в тунел от движещи се неонови рекламни светлини. Няма жена, която да не изправи гръбнак и да не разлюлее леко походка, минавайки между проблясващите имена на модните великани, на които дължи славата си днес Департаментът по мода във виенския Университет за приложни изкуства – Karl Lagerfeld, Jil Sander, Vivienne Westwood, Raf Simons и разбира се – Helmut Lang.

снимка Роси Михова

Централно място в експозицията заема конструкция с височина 6.5 метра, която според кураторите представлява „отворена скулптура“, а за непрофесионалното око наподобява етажите в универсален магазин. Върху нея моделите са разположени така, че да могат да бъдат огледани от 360 градуса – независимо дали става въпрос за дрехи, чанти, обувки, бижута или модни аксесоари. Някои от експонатите са „haute couture” – с висока артистична и нулева функционална стойност. Други са такива, че бихте искали да си ги отнесете у дома, ако можехте.

снимка Роси Михова

Изкачайки се по стъпалата на тази своеобразна модна кула, ще откриете образци на строг минимализъм и разточителна пищност, мотиви от традиционното облекло (Tracht) в контраст с естетическото наследство на Adolf Loss, препратки към работата на Wiener Werkstätte или социално ангажираното концептуално изкуство. Има и специално място, отделено за изданията, които ревностно следят и отразяват модните тенденции през всичките тези 40 години – Wiener, Ahead, Flair, Diva, Indie.

Arthur Arbesser, FW 17 – 18, LOOK 20, снимка МАК

Макар и представена във Виена, изложбата има заглавие, което е изцяло на английски език и носи със себе си скрита закачка – става въпрос не просто за шоу, а за „show off” – фраза, която се превежда чудесно с хубавата българска дума „фукня“. А какво е всъщност модата, ако не възможност да се поизтупаме, да заявим себе си и да нарисуваме пред света собствения си портрет – ако не такива, каквито сме, то поне такива, каквито бихме искали да бъдем. В това отношение посещението в МАК тези дни може да послужи като едно любопитно, забавно и донякъде полезно прет-а-порте.

 

Експозицията „Show off. Austrian Fashion Design”, в МАК е отворена за посетители до 12 юли 2020 г.

_______________

Още по темата:

Улица. Живот. Фотография. А на снимката – вие

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации