18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Индексирането на семейните помощи спрямо стандарта на страната, в която живее...

Австрия: Индексирането на семейните помощи спрямо стандарта на страната, в която живее детето, не доведе до очакваните спестявания

-- Реклама --

Вместо очакваните 114 млн. евро са спестени 62 млн. евро, сочат данните на австрийското Министерство на семейството и младежта

Един от централните проекти на бившето коалиционно правителство с канцлер Себастиан Курц и вицеканцлер Хайнц Кристиан Щрахе бе индексирането на семейните помощи спрямо стандарта на страната, в която живее детето. Законът за това бе приет през есента на 2018 г. и въпреки предупрежденията, че противоречи на европейските норми, влезе в сила в началото на 2019 г.

Първите данните обаче сочат, че калкулациите за спестяване на бюджетни средства, представени от тогавашното правителство, са силно завишени и нереалистични. През 2018 г. Партията на свободата, която бе в основата на този закон, и Народната партия заявиха, че очакват около 114 млн. евро да останат в Австрия. В отговор на запитване на депутати от партия NEOS Кристине Ашбахер, министърка на семейството и младежта, съобщи, че за миналата година са спестени 62 млн. евро.


Австрия прие закона за индексиране на семейните помощи спрямо стандарта на държавата, в която живее детето

Индексирането на детските надбавки противоречи на европейското законодателство, обяви ЕК


Според  Михаел Бернхард от NEOS сега става напълно ясно, че индексирането на детските добавки е бил „чист популистки ход на тогавашното тюркоазено-синьо правителство, който обслужва единствено собствените избиратели и дискриминира живеещите в чужбина деца”.

Около 137 100 деца от страни от ЕС или Европейското икономическо пространство получават детски добавки, въпреки че не живеят в Австрия. По-голямата част от тях са в Унгария и Словакия, където жизненият стандарт е по-нисък в сравнение с Австрия и се налага намаляване на размера на изпращаните средства. Затова пък за децата в Италия, Испания, Франция, Швеция, Холандия, Норвегия или Швейцария размерът на детските помощи трябва да се увеличи, за да се напасне към местните условия. За тях през 2019 г. са изплатени 154 000 евро повече, пише Der Standard.

За да не пропускате новини – абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Полезни адреси на български експерти и фирми в Австрия

Нарушение на европейските норми

Приетият от старото правителство закон бе посрещнат още тогава с критика не само от страна на опозиционната Социалистическа партия, но и от Европейската комисия, която предупреди, че подобна мярка противоречи на европейските норми. Въпреки че все още не е повдигнат иск пред Съда на ЕС, наблюдатели не изключват това да се случи и Австрия да бъде глобена с милиони евро.

 

Ако имате проблеми с получаването на детски надбавки, можете да се обърнете винаги за съдействие към юристите на сдружението Austria for beginners, които предоставят безплатни правни консултации на чужденци в Австрия.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации