5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияZABA или обединени от музиката

ZABA или обединени от музиката

-- Реклама --

 

Музикалният пазар е залят от добре познати и съвършено непознати имена и песни. Класическите стилове музика все повече се смесват, а броят на издадените дискове не е мерило за любовта на публиката. Да си музикант в град като Виена е благословия, но и предизивикателство, защото тук  всичко е по много – очакванията, изискванията, конкуренцията, възможностите. Но пък всеки има право да развие и покаже творческия си потенциал и с малко късмет да бъде забелязан. Защото пътят от сформирането на една групата до излизането ѝ на сцената е белязан не само от таланта, ентусиазма и труда на членовете ѝ, но и от една прилична доза късмет.

Точно от тази доза късмет имат нужда и членовете на поп групата ZABA, а поводът да ви разкажем за нея е не само участието ѝ в тазгодишното издание на Austrian Music Awards 2020, а главно това, че в основата ѝ са наши сънародници – Златолина Семова и Александър Минчев.

Началото

Аруна Лиан

Какво може да свърже най-здраво България, Шри Ланка и Австрия? Музиката, разбира се. Младата група ZABА събира Златолина Семова, Аруна Лиан (Шри Ланка), Биби (Австрия) и Александър Минчев. И да, подобно на ABBA, името на бандата идва от първите букви на нейните членове.

В основата на идеята за създаване на ZABA е Александър Минчев. Във Виена той посещава уроци по пиано при Златолина Семова, която е завършила Националната музикална академия в София и Universität für Musik und darstellende Kunst. Постепенно се ражда идеята да се запише песен и към тях се присъединява Аруна Лиан. Роденият в Шри Ланка китарист е завършил тонрежисура във Виена и има редица професионални ангажименти в Австрия и Швейцария. Първият запис е окуражителен и тримата решават да продължат съвместната творческа работа. За следващите песни към тях се присъединява певицата Бибиане Цимба, чийто дълбок глас внася ново звучене в песните на групата. Биби е завършила специалност „Пеене” и „Джаз пиано” в Universität für Musik und darstellende Kunst, работи и като модел и танцьор. Песните на младата група са комбинация от различни стилове, но като цяло са силно повлияни от поп музиката и немските шлагери.

Austrian Music Awards 2020. 

Златолина Семова

Докато Златолина, Аруна и Биби са музиканти със сериозни ангажименти в тази сфера, професионалните интереси на Александър са в друга сфера. Но когато музиката и песните напират, те трябва да намерят своята творческа реализация. Именно той е композитор и текстописец на част от репертоара и човекът, който се опитва да промотира групата пред широката публика. Негова е идеята за песента „Meine Heimat Österreich„, с която ZABA участва в тазгодишния конкурс Austrian Music Awards 2020. Музиката е композирана още преди осем години, а немският текст се ражда няколко години по-късно. Окончателният вариант е напълно готов през 2019 г. „Спомням си, че специално за припева се повлиях от  „Ich war noch niemals in New York“ на Udo Ürgens. Разхождах дъщеря си с количката навън, когато ми хрумна идеята”, разказа Александър за Меланж Булгарен. Златолина добавя няколко акорда за хармония и бекинг вокали и песента получава сегашния си вид.

 

Александър Минчев

Златолина, Аруна, Биби и Алекснадър са красиви, талантливи и пълни с енергия и ентусиазъм. И макар че творческият път на Биби я повежда в друга посока и тя напуска групата, водени от желанието да творят хубава музика, останалите членове е ще продължават да се събират и записват нови песни. Пожелаваме им от сърце творчески успехи и въодушевена публика. Обещаваме да сме на първия ред на първия им концерт.

Нека стискаме палци групата на нашите сънародници да бъде забелязана и оценена, а в знак на подкрепа, още сега харесайте страницата на ZABA във Фейсбук.

 

 

Повече за групата:

Фейсбук: www.facebook.com/ZABAMusic/

уебсайт: zabamusic.wordpress.com/

Песента Meine Heimat Österreich може да чуете ТУК

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации