-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийски кмет с условна присъда от 15 месеца лишаване от свобода за...

Австрийски кмет с условна присъда от 15 месеца лишаване от свобода за злоупотреба с водата в общината

-- Реклама --

Йохан Допелбауер е вече бивш кмет на община Пихъл бай Велс в провинция Горна Австрия. След като Върховният съд на Горна Австрия потвърди изцяло условната присъда от 15 месеца лишаване от свобода на регионалния съд, Допелбауер ще трябва да се раздели с кметското кресло. Според  австрийския закон, ако наказанието е по-голямо от 12 месеца лишаване от свобода, лицето автоматично губи поста си на държавен служител.

Процесът срещу Йохан Допелбауер започва през май 2018 г., когато той е обвинен в злоупотреба с власт. Изнасени са близо 90 случая, при които в имоти на частни лица и фирми той не е изпълнил изцяло задълженията си да осигури нормално водоснабдяване и канализация. Първоначалното обвинение е за 600 000 евро загуби, но в крайна сметка безспорно доказани са 15 такива случая, а общата сума на загубите е 61 000 евро.

Присъдата на Допелбауер влиза в сила и неговата длъжност ще се изпълнява временно от досегашния заместни кмет на Пихъл бай Велс Габриеле Айхер, докато бъдат насрочени нови избори и населението не избере нов кмет.

Интересна подробност в случая е, че предишният ръководител на общината също е осъден за злоупотреба със служебно положение и фалшифициране на документи. Първата инстанция е издала присъда в размер на две години лишаване от свобода, от които осем месеца ефективно. В процеса става ясно, че в качеството си на държавен служител този кмет се е „наградил” с допълнителни часове работа и възнаграждения в размер на 230 000 евро.

Йохан Допелбауер е член на австрийската Народна партия и на последните избори през септември 2015 е избран за кмет със 71,18% от гласовете.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации