4.1 C
Виена
неделя, 10 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияОбединени чрез изкуство: Художници от 12 държави представят свои творби в БКИ...

Обединени чрез изкуство: Художници от 12 държави представят свои творби в БКИ „Дом Витгенщайн”

-- Реклама --

Колкото и тривиално да звучи, изкуството обединява. Може би, защото тези думи са толкова верни и истински, сме свикнали с тях и често подминаваме смисъла им. А в днешния свят, в който по-често виждаме различията, отколкото общото, имаме спешна нужда от поводи, които да ни припомнят колко лесно се могат да бъдат стопени културните и исторически разлики. Достатъчно е нечия ръка да посегне към четката и да нарисува преживяната случка, емоцията от залеза, вълнението от среща с морето.

Точно това са направили 12 творци от сдружение Traun Art, които ще представят свои картини в БКИ „Дом Витгенщайн”. Изложбата Spectrum-International ще бъде открита на 29 януари 2020 г. в БКИ „Дом Витгенщайн” и ще представи художници от Египет, Китай, Иран, Монголия, Австрия, Палестина, Русия, Сирия, Унгария. България ще присъства чрез нашата сънародничка Силвия Генова, която от години живее и работи във Виена.


Силвия Генова и нейните картини с миди и листа


Общото между творците е, че въпреки различното си месторождение, всички те днес творят в Австрия. Дошли са по различно време, довели са ги различни причини, но са запазили в себе си връзката с родината и това личи отчетливо в творбите им, които често носят специфични белези на съответната култура. Мохамед Азам е журналист, роден е в Египет и в картините му ясно личат следите на оринталския експресионизъм. Младата Иман Хусейн е родена в Сирия, израстнала в Палестина, днес тя живее в Австрия. Убедена е, че всеки човек има своята история, която си заслужава да бъде разказана с четка. Към такива пътешествия ни отправят и платната на китайката Юшнег Цао-Цимперл, и монголката Зенхууш Енкхе Шоукх, и на останалите участници.

Силвия Генова отново ще представи свои картини, в които продължава да експериментира с природни материали. Старо листо, парче кора от дърво или мида  са сред любимите ѝ материали, с които пренася публиката сред екзотичната природа на Африка, вълните на океаните или красотата на Алпите.

Силвия Генова, Виена
Силвия Генова, Етюд с мида

Изкуството стопява различията. Заповядайте на 29 януари в БКИ „Дом Витгенщайн”, за да видите как.

Изложба Spectrum-International

С участието на:

Yashar Adibdoost

Mohamed Azzam

Hermann Holzner

Iman Hussein

Eva Jaksch

Yulia Onipchenko Becker

Bettina Reitner

Enkhtumen Showkh

SilvaGe

Uston

Zsuzsi Vécsei

Yusheng Zhao-Simperl

 

КОГА: 29 януари (сряда) от 18.30 ч.

КЪДЕ: БКИ „Дом Витгенщайн”

Parkgasse 18, 1030 Виена

Повече за събитието ТУК

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации