6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗа първи път еднополова двойка ще бъде сред дебютантите, откриващи Бала на...

За първи път еднополова двойка ще бъде сред дебютантите, откриващи Бала на Операта

-- Реклама --
© Youtube-Video Fritz Frudl | Wiener Walzer am Opernball

За първи в историята на Бала на Операта сред дебютантите ще има еднополова двойка – две млади дами от Германия са заявили желание за участие и са одобрени от организационния комитет.

Балът на баловете е сред най-популярните светски изяви не само в Австрия, но и по цял свят. Със своето участие в откриването на бала, двете жени искат да насочат общественото внимание към възможностите за включване на еднополови двойки и в такива консервативни събития.

От 2017 г. организатор на бала на баловете е Мария Гросбауер. Пред австрийската преса тя потвърждава участието на женската двойка: „Намирам за абсолютно правилно да приемем тази двойка в Комитета на дебютантите, тъй като те изпълняват най-важния критерии – да танцуват валс.” Правилото в облеклото „черно-бяло-черно” обаче остава в сила и двете жени са наясно, че едната от тях трябва да бъде облечена в черен франк, а другата в бяла рокля.

Балът на Операта е най-големият и бляскав сред всичките близо 450 бала, с които е запълнен „петият сезон” в календара на виенчани. По традиция той се открива с танц на дебютантите. Тази година 144 дебютанти от 13 държави ще танцуват сложните стъпки на виенския валс. Дамите ще носят специална диадема по дизайн на Кристиан Лакроа и украсена със 72 кристала Сваровски.


Танцова двойка със синдрома на Даун е сред  дебютантите, откриващи Оперния бал във Виена

Баловете – петият сезон в календара на виенчани


Как се става дебютант?

Дебютанти се наричат танцуващите двойки, които тържествено откриват бала. След техните изпълнения водещят и всички участници обявяват „Alles Walzer“ и танците започват.

Условията за кандидатстване за включване в Комитета на дебютантите:

  1. Отлични умения за танцуване на валс (Linkswalzer)
  2. Възраст между 17 и 24 години
  3. Да не са участвали вече в откриването (Младежите имат право само на едно участие като дебютанти в бала)

Документите за кандидатстване се подават през октомври като кандидатите от Виена ги занасят лично в зала „Густав Малер” във Виенската опера, а тези от другите федералнипровинци и чужбина изпращат автобиография и снимка. След това те се канят да изиграят един танц като младежите трябва да са облечени в тъмен костюм и бяла риза, а момичетата с тъмна пола и бяла блуза.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Избраните двойки се канят на репетиции: три репетиции за двойките от Виена и околността, и по една за тези от провинциите и чужбина. Има две главни репетиции в зала „Густав Малер” и една генерална репетиция непосредствено преди бала във вече подготвената зала. Основно изискване за участие е точността – който закъснее – отпада от участие.

Включването на момичета и момчетата в Комитета на дебютантите е въпрос на голяма чест и повод за гордост. Често сред участниците има представители на стари фамилии, деца на знаменитости.

Облеклото за самия бал е строго определено: дамите носят снежнобяла бална рокля без цепка, бели ръкавици, бели обувки, а младежите – черен фрак, бели ръкавици и черни лачени обувки.

Малко история

Празненства с танци са се провеждали още през 1814/5 г. в двореца Хофбург. С откриването на Виенската опера през 1869 г. те се пренасят в новата сграда.  Първият истински „виенски бал”  там се провежда на  26 януари 1935 г. и оттогава до днес това събитие се състои винаги в последния четвъртък на Фашинг (карнавалния сезон) преди началото на Великденските пости по католическия календар. По време на Втората световна война такива тържества не се провеждат, но скоро след обявяване независимостта на Австрия и възстановяването на сградата на Операта от бомбардировките, на 9 февруари 1956 Втората австрийска република отново празнува с танци. През 1991 г. балът е отменен заради войната в Персийския залив.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации