18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗа първи път в своята история Австрия ще бъде управлявана от коалиция...

За първи път в своята история Австрия ще бъде управлявана от коалиция на консерватори и зелени

-- Реклама --

След като получи категоричното одобрение на своя конгрес, Зелената партия е готова да влезе в управлението на страната заедно с консервативната Народна партия

Себастиан Курц и Вернер Коглер

Колкото и невероятна да изглеждаше коалицията между Народната партия на Себастиан Курц и Зелените на Вернер Коглер, тя вече е факт. Преговорите за съставяне на правителство приключиха успешно още в края на 2019 г, но шефът на Зелените трябваше да получи одобрение за участие в коалицията от конгреса на своята партия. Той се проведе на 4 януари в Залцбург и показа категорично, че тя е готова да влезе във властта. 93,8% от делегатите одобриха коалиционното споразумение, а 99,25% гласуваха за предложените бъдещи членове на правителството.


В началото на 2020 Австрия ще има правителство, съставено от Народната партия и Зелените

Себастиан Курц и преговорите за нова коалиция


Зелените, които получиха близо 14% от вота на гласоподавателите на предсрочните избори в края на септември, се оказаха най-подходящият коалиционен партьор за консервативната партия на Курц. На фона на спадащата подкрепа за Социалистическата партия и скандалите в редиците на Партията на свободата, младият лидер предпочете да заложи на нови лица. И двете страни потвърждават, че преговорите не са били лесни и е трябвало на направят болезнени компромиси. Още по време на конгреса в събота Вернер Коглер каза: „Ние бяхме избрани, за да поемем отговорност” и добави, че е напълно наясно с всички рискове на ситуацията, но „който не се бори, той вече е загубил”. Неговата партия гледа на участието в бъдещето правителство като възможност да постигне поне част от предизборните си обещания. В тази насока е заложеното в програмата изискване до 2030 г. страната да произвежда 100% електричество от възобновяеми източници, вдигане на таксите за полети извън Австрия, нулеви въглеродни емисии до 2040 г. В същото време Зелените са се съгласили с някои политики на консерваторите – забрана на момичетата да носят забрадки в училище до 14 години (досега границата бе 10 години), намаляване на данъчната тежест и за корпорациите, план за превантивно задържане на потенциално опасни индивиди, дори да не са извършили престъпление.

Според Себастиан Курц постигнатото споразумение отразява „най-доброто от двата свята” и поставя добра основа за успешна съвместна работа.

Полезни адреси на български консултанти, експерти, магазини, фирми, институции, църкви, училища в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Първата в историята на Австрия коалиция между Народната партия и Зелените ще издигне и най-младия кабинет. Средната възраст в него ще бъде 43 години като новият/стар канцлер Себастиан Курц е само на 33 години. Това ще бъде и първото правителство, в което жените ще са повече от мъжете. Работата му ще се следи отблизо от всички европейски държави и особено от Германия, където при следващите избори е възможно да се стигне до правителство между ХДС, ХСС и Зелените. Подобен беше международният интерес и към предходното правителство, когато Курц с лекота влезе в съюз с Партията на свободата и демонстрираше отлични отношения с бившия ѝ лидер Хайнц Кристиан Щрахе.


Австрия остана без правителство след вот на недоверие

Австрия е пред предсрочни избори заради „Ибисагейт”


Не всички обаче гледат с оптимизъм на симбиозата между консерватори и еколози. Според председателя на Партията на свободата Норберт Хофер „нищо добро не чака Австрия и нейните граждани” с това правителство, което той определя като „експериментално”. Той се опасява от силен „ляв натиск” по отношение на темата за сигурността.

От своя страна шефката на Социалистическата партия Памела Ренди-Вагнер не скри опасенията си, че така заявената политика на бъдещето правителство ще допринесе за засилване на социалното неравенство. Тя не вижда да са заложени мерки за борба с детската бедност, създаване на равни шансове за развитие и социално единство.

Факт е, че в програмата на бъдещето правителство има доста глави, които все още не са напълно изяснени и стоят схематично. Такива са въпросите за минималното осигуряване, за парите при безработица, пенсиите, медиите и др., по които доскоро Зелените имаха силно изразена критична позиция.

Очаква се новото австрийско правителство да положи клетва пред президента Александър Ван дер Белен на 7- януари.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации