7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМакар и с бавни темпове безработицата в Австрия продължава да намалява

Макар и с бавни темпове безработицата в Австрия продължава да намалява

-- Реклама --

Макар и с бавни темпове безработицата в Австрия продължава да намалява. Прогнозите за 2020 година обаче са за увеличение на броя на незаетите лица

снимка АРА

В края на декември 2019 безработицата в Австрия е намаляла с 1,5% спрямо същия период на 2018 г. Това отчитат данните на Службата по заетостта (AMS), според които в края на годината без работа в алпийската република са били 407 872 човека. Очакванията на експертите са били за по-значителни нива на намаляване, но слабият икономическия растеж през последната година е причината за съвсем лекия спад в броя на лицата, активно търсещи работа. Международно изпозваната методика за отчитане, прилагана от Евростат, показва, че през октомври 2019 г. безработицата в Австрия е била 4.6% или с 0,2 по-малко от 2018 г.

В четири провинции данните сочат покачване на броя на незаетите лица. Такава е ситуацията във Форлалберг (+1,3%), Горна Австрия (+0,9%), Каринтия (+0,5%) и Щайермарк (+0,3%). Най-значително понижение на безработицата се наблюдава в провинциите, в които туризмът е силно застъпен – Залцбург (-5,2%) и Тирол (-4,6%), както и в Долна Австрия (-2,3%), Виена (-2,3%) и Бургенланд (-0,7%)

Някои сектори на икономиката също отчитат покачване на безработицата – транспорт и логистика, производство на различни видове стоки, докато други отбелязват леко намаляване – строителство, здравеопазване и социални дейности, хотелиерство и ресторантьорство, търговия.

Най-значителено е спадът на безработицата сред младежите под 25 години (-3,5%), следвани от хора в неравностойно положение (-3,2%) и тези на възраст между 25 и 49 години (-2,4%). Броят на мъжете без работа се е понижил с 1,4%  (-3 478), а при жените с 1,5% ( – 2 586). Чужденците са по-силно засегнати от стагнацията на пазара на труда като броят на безработните сред тях се е увеличил с 0,6%, докато на местните жители е намалял с 2,6%.

Нива на безработицата в Австрия пре декември 2019 графика АРА, източник AMS

Очаквания за 2020 година

От AMS прогнозират, че през новата година търсещите работа ще бъдат повече. „Въпреки развитието на следващите зимни месеци, които зависят силно от времето, след три години спад, през следващите години за съжаление очакваме умерено повишаване на безработицата”, казва  шефът на AMS в специално прессъобщение. Според него основната причина за това е забавеният темп на предлагане на нови работни места. През декември техният брой е нарастнал с едва 0,1% и достига 65 443.

Полезни адреси на български консултанти, експерти, магазини, фирми, институции, църкви, училища в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации