5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНа Новогодишния концерт на Виенската филхармония ще прозвучат девет нови произведения, невключвани...

На Новогодишния концерт на Виенската филхармония ще прозвучат девет нови произведения, невключвани досега в програмата

-- Реклама --

Музикалният филм през антракта е посветен на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен

 новогодишен концерт на Виенската филхармония

На 1 януари 2020 г. в Златната зала на виенския Музикферайн ще се проведе Новогодишният концерт на Виенската филхармония. Традиционно програмата на концерта се състои предимно от творби на композиторите от семейство Щраус (Йохан Щраус (баща), Йохан Щраус (син), Йозеф Щраус, Едуард Щраус). За първи път тази година ще прозвучат девет произведения, които до момента не са включвани в програмата на Новогодишния концерт. Това са три творби от Йозеф Щраус – Валс „Любовни поздрави“, Лихтенщайн-Марши и Френска полка. Освен тях премиерно изпълнение ще имат увертюрата към оперетата „Скитниците“ от Карл Михаел Цирер, две произведения от Едуард Щраус – Бърза полка, и Полка-мазурка „Леденото цвете“, Гавот от Йозеф Хелмесбергер-син и „Галоп на пощальона“ от Ханс Кристиян Лумбю. Както винаги и този концерт ще завърши с три последователни биса и това неизменно са „Бърза полка“, валсът „На хубавия син Дунав“ и Радецки марш. При изпълнението на последния  диригентът се обръща към залата и публиката пляска в такт.

Премиера и за маестро Андрис Нелсонс

Андрис Нелсонс © APA/DPA/Jan Woitas

За първи път на диригентския пулт ще застане латвийският маестро Андрис Нелсонс, който е музикален директор на Бостънския симфоничен оркестър и на Лайпцигския  Гевандхаус оркестър. Артистичното сътрудничество между 43-годишния диригент и Виенската филхармония започва от 2010 г. От тогава той редовно застава на диригентския пулт на абонаментни концерти, но и на гостувания на оркестъра по време на Залцбургския фестивал.

По време на антракта в Златната зала на Музикферайн, телевизионните зрители от цял свят имат възможност да видят специално подготвен музикален филм. Филмът на 1 януари 2020 г. ще бъде посветен на 250-годишнината от рождението на Бетовен. Роденият в Бон композитор е живял 35 години във Виена, което го прави истински виенчанин. Догодина често ще става дума за него, защото австрийската столица е обявила 2020 година за Година на Бетовен!

Полезни адреси на български консултанти, експерти, магазини, фирми, институции, църкви, училища в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Изпълненията на балета на Виенската Щатсопера са заснети още през лятото, а хореографията е дело на испанеца Хосе Карлос Мартинес. Балетистите танцуват около един от домовете на композитора във Виена на фона на шест от дванайсетте  Контраданса, които също не са изпълнявани досега по време на Новогодишния концерт на Виенската филхармония.

Солистите Роман Лацик и Кетеван Папава по време на снимки на музикалния филм © APA/ORF/Günther Pichlkostner

 

Къде може да се купят билети за Новогодишния концерт

Една част от билетите винаги са предварително резервирани за членове на Виенското музикално сдружение и за официални лица. Цените на пуснатите в продажба билетите са между 35 и 1090 евро за основния концерт, а за предварителните концерти на 30 и 31 декември те са между 20 и 800 евро. Въпреки високите цени желаещите да присъстват в залата са много и билети се продават единствено след участие в томбола, за която всеки може да се запише на сайта на Виенската филхармония от 1 до 29 февруари 2020 г.

Информация на Ойроком-ПР София

_________________

Още по темата:

За пети път Албена Данаилова ще бъде концертмайстор на световноизвестния Новогодишен концерт на Виенската филхармония

Български дизайнер облича балета за Новогодишния концерт във Виена

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации