10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийските власти осуетиха терористични атeнтати във Виена и Залцбург

Австрийските власти осуетиха терористични атeнтати във Виена и Залцбург

-- Реклама --

Зад терористични актове, планирани между Коледа и Нова година във Виена, Залцбург и градове в Германия, Франция и Люксембург, стоят трима етнически чеченци

коледен базар пред катедралата "Св.Стефан", Виена
снимка weihnachtsmarkt.at

24-годишен ислямист вероятно е главното действащо лице в заговора, предвиждащ серия от терористични действия във Виена и Залцбург в периода между Коледа и Нова година, съобщава АРА. Сред плановете на терористите било взривяването на бомба на коледния базар около катедралата „Свети Стефан“ във Виена, както и атаки в Залцбург, Германия, Франция и Люксембург.

Подготовката на атаките е разкрита по анонимен сигнал.

В основата на заговора е терорист, който е в затвора в Хиртенберг. Той е осъждан два пъти за участие в терористични организации и е в полезрението на правосъдието още от 2015 г.

Въпреки забраната, мъжът е използвал мобилен телефон в затвора, за да поддържа връзка с останалите членове на групата – съответно на 25 и 31 години. Предполага се, че освен атаките, те са подготвяли и бягството му от затвора. Обстойни издирвания, проучвания, проследяване на телефони и наблюдения на заподозрените са довели до тяхното залавяне. И двамата съучастници са арестувани от австрийската полиция.

Не е ясно как те са влезли във връзка с 24-годишния чеченец в затвора. Според австрийския вестник Die Presse, който цитира адвокатите на задържаните,  25-годишният чеченец е успешен спортист (борба), а по-възрастният се описва като глава на семейство, мюсюлманин, но „не радикализиран”.


Полезни адреси на български консултанти, експерти, магазини, фирми, институции, църкви, училища в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен


От австрийската полиция успокояват населението, че не съществува заплаха за спокойствието и реда на коледните пазари. Разработената още преди месеци концепция за сигурност на тези места няма да бъде променяна. Униформени и цивилни полицаи се грижат за охраната на базарите.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации