12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПаметна плоча указва дома, в който е живяла Гена Димитрова във Виена

Паметна плоча указва дома, в който е живяла Гена Димитрова във Виена

-- Реклама --

Mühlgasse е тиха уличка в широкия център на австрийската столица в близост до известния пазар Нашмаркт. От 14 декември 2019 г. сградата на номер 22 има за българите специално значение – до входната врата бе поставена паметна плоча, указваща, че от 1985 до 2005 г. там е живяла световноизвестната българска оперна певица Гена Димитрова. Инициативата за този красив жест е на културно сдружение „Лилавия лебед” с председател д-р Александър Александров и е естествено продължение на проведените във Виена през 2015 г. вечери в памет на голямата дива. Така нейното име и талант остават живи в паметта на поколенията.

Патрон на събитието бе посланикът на България във Виена д-р Иван Сираков.

Желанието на членовете на сдружението да поставят паметна плоча пред  дома на оперната певица бе подкрепено от общинското ръководство на четвърти район на Виена. За Меланж булгарен г-н Целк сподели, че много харесва България, посетил е страната ни няколко пъти и е горд, че такава невероятна личност като Гена Димитрова е живяла именно в район Виден.

На официалното откриване на паметната плоча присъстваха дипломати, депутати от австрийския парламент, представители на италианския и руския културен институт, на Община Виена, приятели и ученици на Гена Димитрова, много гости. Сред тях бе и нейната доведена дъщеря Милена Стойкова. „Щастлива съм, че вече има видим белег за присъствието на тази невероятна личност във Виена”, сподели вълнението си тя. Още през 2015 г. Милена Стойкова разказа пред Меланж булгарен за живота на оперната прима в австрийската столица, за срещите с приятели в дома на Mühlgasse 22, за гастролите във Виенската опера и приятелството ѝ с Херберт фон Караян.


Милена Стойкова: Гена Димитрова много ценеше живота във Виена


След официалната част на събитието гостите имаха възможност да гледат документалния  филм-портрет „Обич за Гена” с оператор и продуцент Милена Стойкова и автор Димитър Сотиров. Прожекцията се проведе в балната зала на Prayner Konservatoriums и бе съпътствана от изложба с фотографии от многобройните изяви на Гена Димитрова по оперните сцени в цял свят.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации