22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИзложбата „Австрия в моя обектив” обединява българския творчески дух с благотворителна кауза

Изложбата „Австрия в моя обектив” обединява българския творчески дух с благотворителна кауза

-- Реклама --

Десетки гости, прекрасно настроение, чудна музика и разбира се, красиви снимки, украсяващи три от залите на БКИ „Дом Витгенщайн”. И общо 1565 евро, събрани в подкрепа на кампанията „Локомат за България”. Така с няколко щрихи можем да представим откриването на изложбата „Австрия в моя обектив”.

Много гости от близо и далеч

„Колко красиво!” „Толкова интересно се е получило!” „Колко са различни сега снимките!” С възторг и удивление авторите на фотографиите откриваха своите творби. Това мнение споделяха и многобройните гости. Някои от тях бяха пристигнали специално за събитието от България, от Грац, Линц, Мьодлинг и Санкт Пьолтен. Сред уважилите откриването на изложбата бяха началникът на отдел „Култура и културна интеграция” към магистрат 7 на Община Виена д-р Кайдир Сари, бившият посланик на Австрия в България и настоящ председател на сдружението за българо-австрийско приятелство Герхард Райвегер, предствители на българския бизнес в Австрия, приятели на блога на българите в Австрия Меланж Булгарен, БКИ”Дом Витгенщайн” и кампанията „Локомат за България”. Те бяха поздравени от директорката на БКИ „Дом Витгенщайн” Румяна Конева, която официално откри събитието.

Да сбъднеш идеята

Идеята на Роси Михова за фотопроект, който да даде възможност да българите да разкрият творческия си потенциал, срещна подкрепата на Меланж Булгарен и бързо привличе приятели. Така след три тура по три различни теми – „Едно виенско кафе, моля!”, „Всичко е музика!”, „Австрия – земя на планини, земя на реки” (цитат от австрийския химн) са събраха 235 снимки, изпратени от 105 човека. В изложбата влязоха 56 кадъра – 30, избрани от читателите на Меланж Булгарен, а останалите 26 – от жури от професионалистите Елена Масларова (фотограф), Роси Недялкова (фотогарф) и Георги Зюмбюлев (графичен дизайнер). Техни работи също могат да се видят като част от изложбата.

снимка Веселин Стефанов

„Целта ни бе да покажеш, че като истински европеец българинът има любопитсвото и самочувствието да опознава историята и културата на страната, в която живее. Понякога това може да стане по приятен и забавен начин. Фотографията има способността да ни кара да се вглеждаме в детайли, носещи любопитна информация, която често подминаваме”, каза при откриването на изложбата Елица Ценова, редактор на блога Меланж Булгарен.

Кадрите са подредени по темите, зададени от Фото Меланж 3х3 в трите галерии на Партера в БКИ „Дом Витгенщайн”. Така посетителите могат да „изпият” по едно виенско кафе, да се разходят в света на музиката и да се насладят на австрийската природа.

Пантомима+музика

Когато се съберат артисти като Мариана Де Мео и братята Александър и Константин Владигерови, се получават малки чудеса – пантомимен етюд в съпровод на тромпет, кларинет и пиано. Фронтменът на австрийската група Wurstfabrik Мартин Хофбауер пък даде всичко от себе си, за да „влезе” с китарата си в българските ритми и дори да проговори на български. Изненада за гостите бе включването на очарователната Мария Петрова (перкусии) и талантливата певица Паула Барембауем.

Изложба с кауза

С организирането на изложбата „Австрия в моя обектив” блогът на Меланж Булгарен подкрепя кампанията на д-р Анелия Хохвартер „Локомат за България”.

От продажбата на снимки, книгата „Пътуване” на д-р Хохвартер, компакт дискове на братя Владигерови и Мартин Хофбауер само във вечерта на събитието бяха събрани 1565 евро!

д-р Анелия Хохвартер
снимка Веселин Стефанов

Вярваме, че хубавите неща се случват, когато сме заедно, обединени от желанието да направим нещо едновременно красиво и добро.

Експозицията ще може да бъде разгледана в БКИ „Дом Витгенщайн” до 24 януари 2020 г. Снимките могат да се купуват (без рамка с дигитално паспарту) до пет копия. Определена е само долна граница от 30 евро, а всеки, който иска да дари повече за каузата е повече от добре дошъл.

Проектът Фото Меланж 3х3 се осъществява с подкрепата на  МА7 и БКИ”Дом Витгещайн”.

За сбъдването на изложбата „Австрия в моя обектив” ни помогнаха още Ar Kona, транспортната фирма „Доставки от и до Австрия” и винотека VINOTO.

Защото държим на детайлите!
снимка Роси Михова
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации