17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеСветът сме ние - отзвук от гостуването на децата от българското училище...

Светът сме ние – отзвук от гостуването на децата от българското училище „Гергана“ от Ню Йорк

-- Реклама --

Текст: д-р Ирина Ботева-Владикова

председател на АБУЧ

директор на БУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Виена

В студения ноемврийски неделен ден във Виена не е много за разходки, повече привлича топлият дом и примамващата почивка пред неуморния син екран.  Но как да останеш у дома, когато на гости от далечния Ню Йорк са ти дошли приятелите ни от Българското училище „Гергана“?!  Чаровната сила на младостта бързо сприятели учениците от Българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена и концертната група от класа по музикален театър в БУ „Гергана“, дошли да ни представят програмата си „ДОЙДОХ! ИЗПЯХ! ПОБЕДИХ!“ – оригинална драматизация на български за деца по 13 известни бродуейски песни.


Българското училище „Гергана“ от Ню Йорк гостува с концерт във Виена


В събота ги очаквахме с нетърпение, а те все още със сън в очите, след многочасов полет, направо нахлуха с дъха на зимата в топлите ни класни стаи и някак естествено станаха част от нас – участваха в презентацията на книжката на Илка Бирова „7 приказки за всеки ден“ и рисуваха илюстрации по нея, смяха се на Хитър Петър, изигран от учениците от 3-ти клас, празнуваха наведнъж 6 рождени дни, ядоха торти и сладкиши до пръсване, и накрая всички заедно сглобиха весела коледна елха от многобройни малки части, които сами оцветиха (ще я видите по-късно на снимка) и написаха на три езика ЧЕСТИТА КОЛЕДА!  Колко много ни се искаше да останат до края на учебния ден, но умората си каза думата, а и нали трябваше да видят поне малко от предколедно украсената Виена!  Разделихме се с обещанието само след няколоко часа отново да бъдем заедно, този път да пеем и да се веселим.

И в неделя непокорният виенски вятър се оказа слаб да спре потока от желаещите да чуят „герганчетата“, дошли при нас чак от Ню Йорк!?  Славата им се е разчула и многобройната публика бързо запълни гостоприемно отворения БКИ „Дом Витгенщайн“. Специални гости бяха посланикът на Република България в Австрия д-р Иван Сираков и директорката на културния институт проф.д-р Румяна Конева. Ярко осветената сцената се изпълни с чудесните София, Мира , Маргарита и Велина, София и Мартин, Ния, Мишел и Дария, Катерина, Николина, Антъни, Антонио, Захари и Николас – герганчетата, „търсещи песни за чудни деца“! Не трябваше дълго да търсим тези чудеса – те бяха на сцената със своята артистичност, грациозност, талант, живот и завладяха цялата зала, изпълниха я с музика, изкуство, топлина и обич!

Ех, деца! Да знаете колко сте хубави, добри, талантливи! Колко сте силни с чистото си и неподправено присъствие, с вълшебството на песните, с които носите мъдростта на човечеството и вярата в добротата и красотата.

Благодарим ви, че ни направихте съпричастни  на своето изкуство!

Дойдохте при нас, изпяхте ни песните си и завинаги влязохте в сърцата ни и станахте част от нас!

Днес в залата светът сме ние – вие, всички деца на България, независимо къде живеете и какъв език говорите …

И още нещо: „Щом всички сърца с грижа искрена туптят / помощта – скоро ще долети“ – пеят децата и без да се двоумят дариха парите, събрани на концерта във Виена на Божидар от Симеоновград, на когото му предстои операция на тазобедрената става във Виена и за когото събираме дарения.

На 24 ноември във Виена децата от Българските училища във Виена и Ню Йорк направиха света по-добър, усмихнат и щастлив!

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации