6.5 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългария„Вражалец” на Ст.Л.Костов ще гадае бъдещето във Виена

„Вражалец” на Ст.Л.Костов ще гадае бъдещето във Виена

-- Реклама --

Премиерата на пиесата „Вражалец” на Ст.Л.Костов е била на 25 ноември 1933 г. в Шуменския градски общински театър. 86 години по-късно комедията продължава да разсмива публиката, а проблемите, в които се забъркват героите, са все така актуални.

Изпечен мошеник подлъгва наивните, но алчни селяни, които в търсене на голяма печалба са готови да му дадат и последните си пари. Позната ли ви е тази ситуация? И ако днес механизмите на финансовите пирамиди са по-сложни, то чисто човешките отношения зад тях остават почти същите. Нищо не е толкова мощен двигател за действие, както жаждата за пари и власт. Тогава човек без да се усети изхлузва от себе си морални задръжки, предава приятели и лъже безскрупулно. Всичко това го има и в пиесата „Вражалец”. Въпреки сарказма и възмущението на автора, цялата история е разказана с чувство за хумор, с леко намигване и без излишно морализиране. Затова и накрая героите – кметът, поп Стайко, Цвета и Босилка, остават някак симпатични и зрителят дори е готов да им съчувства в мъката.

„Хуморът е признак на културност”, казва в едно свое интервю от 1929 г. Ст.Л.Костов. „Хумористът се шегува и със себе си, осмива се – а това не можем да търсим в малокултурни среди. Това е висша душевна култура”.

Много смях, но и размисъл, донася пиесата „Вражалец” на Ст.Л.Костов на 21 ноември (четвъртък) във Виена. В ролите са обичаните български актьори Любо Нейков, Станимир Гъмов, Деси Бакърджиева, Албена Павлова и Петьо Петков-Шайбата.

За първи път във Виена гостува театър „Мелпомена” с постановката „Вражелец” по Ст.Л.Костов

Една от най-често поставяните български пиеси пристига във Виена с театър „Мелпомена” благодарение на Нещо различно.

КОГА: 21 ноември (четвъртък) от  19.30 ч.

КЪДЕ: VHS Saal Rudolfsheim-Fünfhaus Schwendergasse 41

За повече информация и билети ТУК

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации