18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноД-р Анелия Хохвартер е сред 100-те най-влиятелни жени, включени в книгата „Аз...

Д-р Анелия Хохвартер е сред 100-те най-влиятелни жени, включени в книгата „Аз съм…” на Зонта Интернешенъл

-- Реклама --

д-р Анелия Хохвартер, Локомат за България

Жените са сила. На крехките си уж рамене те носят огромни отговорности и с инат и усмивка променят света. Съдбите на 100 такива жени от България, Румъния и Северна Македония са събрани в книгата „Аз съм…”. Тя се издава по повод 100-годишнината от основаването на най-влиятелната женска неправителствена организация Зонта Интернешенъл. В нея са представени личности като Блага Димитрова, Адриана Будевска, д-р Евдокия Филова, Дора Габе, царица Елеонора Българска, Стефка Костадинова, Тонка Обретенова… Наред с тях е и името на д-р Анелия Хохвартер – очна лекарка, живееща и работеща от години във Виена. Заради лекарските си мисии в Африка, заради всеотдайната си подкрепа към нуждаещите си и неуморната си дейност да променя света около себе си към добро, тя е отличена сред жените в региона, които не се страхуват да влагат енергията и ентусиазма си в благотворителни инициативи и каузи.

ТЪржествената церемония, с коята Зонта Интернешенъл отбеляза своя вековен юбилей, се проведе в Ауата на Софийския университет „Св.Климент Охридски” на 9 ноември. На нея присъстваха много от българските членове на оранизацията и  чуждестранни гости. Д-р Анелия Хохвартер бе специално поканена на събитието, което по думите ѝ е било „изключително вълнуващо и емоционално”. „Разбира се, че съм трогната и развълнувана от честта да бъда представена наред с жени като Райна Княгиня и Райна Кабаиванска. Това е огромна чест за мен”, сподели специално за Меланж Булгарен д-р Хохвартер.

Новата кауза на д-р Анелия Хохвартер

Тя е международно признат офталмолог. Работи във виенската болница „Рудолф Щифтунг” и често пътува на лекарски мисии в Африка (Йемен, Зимбабве, Етиопия). Направила е редица безплатни операции в България, а жителите на родното ѝ село Горна Метрополия могат с  часове да разказват за нейните благотворителни акции. През 2009 г. Анелия Хохвартер е на трето място в класацията за заслужили жени на Австрия „Leading Ladies Awards 2009“ в категорията „Социален ангажимент“. От близо три години и половина д-р Хохвартер е отдадена на каузата „Локомат за България”. Целта ѝ е да събере нужната сумата за закупуване на уред Локомат. Въпреки всички спекулации по темата, такъв няма в България, а е крайно необходим за лечението и рехабилитацията на пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции, болни от множествена склероза, детска церебрална парализа, пациенти, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон. Кампанията за събиране на нужната сума за ценния уред отдавна надхвърли чисто дарителската си мисия и се превърна в двигател за промяна на здравната система, в дразнител на бюрократичните структури и обединител на добри идеи.


Д-р Анелия Хохвартер: Мисия Локомат

Що е то ЛОКОМАТ и (ще) има ли той почва у нас

Да разтърсиш институциите


Блогът на българите в Австрия „Меланж Булгарен” следи изявите на д-р Хохвартер още от 2010 г. Нашият екип винаги е подкрепял кампанята „Локомат за България” и се е стремял информацията за нея да достигне до възможно повече хора.

Фотоизложба в подкрепа на „Локомат за България”

фотоизложбаНа 3 декември в БКИ „Дом Витгенщайн” ще се открие изложбата „Австрия в моя обектив”. Тя събира 56 снимки на наши сънародници, запечатали интересни моменти от австрийската история, култура и природа в рамките на проекта Фото Меланж 3х3. Всички участници дадоха съгласието си техните кадри да бъдат продавани с благотворителна цел, а събраните средства да бъдат дарени на кампанията „Локомат за България”. Вярваме, че малките крачки водят до голямо добро и че гостите на събитието няма да пропуснат възможността да се сдобият с красива фотография и едновременно с това да подкрепят една благородна кауза. Защото, както казва д-р Анелия Хохвартер, „нека сме обединено-добри”.

Бележка: Снимките от изложбата „Австрия в моя обектив” ще могат да се купуват с подготвено паспарту без рамка. Минималната сума е 30 евро, а всяко евро в повече ни доближава до крайната цел – закупуването на уреда Локомат за България.

Откриване на фотоизложбата „Австрия в моя обектив“

КОГА: 3.12.2019 г. от 18.30 ч.

КЪДЕ:БКИ „Дом Витгенщайн“

Parkgasse 18, 1030 Виена

Повече за събитието ТУК

Проектът Фото Меланж 3х3 се осъществява с подкрепата на  МА7 и БКИ”Дом Витгещайн”.

За сбъдването на изложбата „Австрия в моя обектив” разчитаме още на помощта на Ar Kona, на транспортната фирма „Доставки от и до Австрия” и винотека VINOTO.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации