17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНепознатата Виена: Музеят „Албертина” – разходка с екскурзовод

Непознатата Виена: Музеят „Албертина” – разходка с екскурзовод

-- Реклама --

Елате с нас, за да научите повече за историята на красивия музей „Албертина”

65 000 рисунки и 1 млн. печатни произведения. Така звучи статистика, описваща днес богатствата на музея „Албертина”, разположен в центъра на австрийската столица. Но зад сухите цифри се крие интересна, криволищеща през вековете история.

Построена като дворец, превърната в галерия, претърпяла множество архитектурни преустройства сградата на музея е съхранила важни моменти от живота на знатни аристократични фамилии и е приютила значими произведения на изкуството. Повече от 100 години в Албертина са живели ерцхерцози, свързани пряко с Хабсбургите и 20-те великолепно реставрирани зали представят техния интериор и богатства. Днес  в музея се съхранява най-голямата колекция с  картини на Дюрер, картини на Рембранд, Леонардо да Винчи, Гоя и други световни майстори на четката.

Не случайно избрахме да се потопим в миналото на Албертина точно сега. До 6-и януари там може да се разгледа голяма ретроспективна изложба на Албрехт Дюрер, която представя 200 творби на гениалния творец, считан за най-изтъкнатия художник на Северния Ренесанс. Музеят е изложил не само картини от собствената си колекция, но и от други световни музеи. Най-много произведения на Дюрер са предоставени от Националната художествена галерия във Вашингтон. Сред изложените картини във Виена са и „Свети Йероним“ от Националния музей за древно изкуство в Лисабон, „Поклонението на влъхвите“ от флорентинската Галерия Уфици и един от най-известните портрети на Дюрер от музея Прадо в Мадрид.

След като се запознаем обстойно с историята на сградата, нейната съдба през годините и превръщаното ѝ в един от най-уважаваните музеи в света, участниците в разходката ще могат да разгледат и изложбата на Албрехт Дюрер и да видят една от най-известните му, но и рядко показвана картина „Малък полски заек”.

Без колебание отново сме се доверили на прекрасната ни екскурзоводка Диана Пиперова. Тя ще ни запознае със съдбата на херцог Алберт от Саксония, чието име носи днес музеят, ще ни разкаже подробности за известния фонтан и множеството статуи по външната фасада и ще ни покаже разкошните апартаменти и тържествени зали, превърнати в изложбени зали.

И така, ако искате да посветите няколко часа от неделята на 17 ноември на австрийска история и култура, заповядайте на поредната разходка „Непознатата Виена”. Отново ви предлагаме два часа – от 11.00 и 14.30 ч. Ще ви чакаме пред прочутото стълбище на Албертина.

Разходка с екскурзовод из музея „Албертина“

Място на срещата

КОГА: 17 ноември (неделя) 2019 г.

КЪДЕ: Музей „Албертина“, Albertinaplatz 1, 1010 Виена

Среща пред прочутите стълби.

Цена: Цената на беседата е 12 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

За деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки – 2 евро).

Цената на входния билета за музея е 17,90 евро. В случай, че групата ни е по-голяма от 15 човека, цената ще бъде 12,90. За деца и ученици под 19 г – безплатно.

Разходката е с продължителност около 1 час и 40 минути.

Предварително записване на адрес diana.piperova@gmx.net или на телефон 0650 5311792 е препоръчително.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации