8.5 C
Виена
сряда, 24 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: Елиуд Кипчоге стана първия човек, пробягал маратон под два часа

Виена: Елиуд Кипчоге стана първия човек, пробягал маратон под два часа

-- Реклама --
снимка Ройтерс

Елиуд Кипчоге успя да подобри световния рекорд като пробяга маратонското разстояние от 42,195 км под 2 часа. Днес, събота 12 октомври във виенския Пратер 34-годишният кениец стана първия човек в света постигнал време от 1:59:40.

Хиляди хора бяха още в 7.00 ч на централната алея в парка, за да окуражват олимпийския шампион по маратон и носител на световния рекорд (2 часа 1 минута и 39 секунди) Елиуд Кипчоге. Въпреки леката мъгла и ръмене, температурата бе точно толкова, колкото състезателят си бе пожелал – около 10 градуса.

Стартът бе даден в 8:15 ч. Средната скорост, която маратонъцът поддържаше по време на бягането бе  21,4км/ч.

„Ineos 1:59 Challenge“

През 2017 г. Кипчоге остана на 25 секунди от митичната граница от 2 часа. Затова и този път проектът на химическата компания „Инеос“ – The 1.59 Challenge, целеше да преобърне представите за невъзможното.

Екип от експерти от различни сфери бе уточнил всичко до последния детайл, за да се гарантират максимално добри условия пред Кипчоге. Не случайно като място за реализиране на проекта бе избрана Виена и по-специално Пратера, който е с дължина 4.3 км. Трасето е равно и бързо, защото е заобиколено от много дървета, които спират поривите на вятъра.

Полезни адреси на български консултанти, експерти, магазини, фирми, институции, църкви, училища в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

В помощ на кениеца бяха 41 състезатели, които задаваха темпото в различни моменти от дистанцията. С него бяха десет спортисти, участвали на завършилото световно първенство по лека атлетика в Доха.

Именно затова и рекордът не може да бъде официално регистриран – според Световната федерация по лека атлетика бягането е осъществено при изкуствено създадени благоприятни условия.

_______________

Още по темата:

Над сто българи ще вземат участие в 35-то издание на Виенския маратон

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации