14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРетроспективна изложба във Виена показва двеста творби на Дюрер

Ретроспективна изложба във Виена показва двеста творби на Дюрер

-- Реклама --
Малък полски заек © Albertina, Wien

Дълго време най-известният заек, считан за талисман на Виена, не беше представян пред публика. Става дума за световноизвестната картина на Албрехт Дюрер (1471–1528) “Малък полски заек”. Картината е собственост на виенския музей Албертина от 1796 г., но едва седем пъти досега е показвана пред широка публика. Последният път, на 1 октомври 2016 г., тя беше изложена точно седем часа пред посетителите на музея в рамките на Дългата нощ на музеите. Акварелът, създаден от Дюрер през 1502 г., е особено чувствителен към светлина и затова напуска много рядко хранилището и се излага пред публика. От 20-и септември 2019 до 6-и януари 2020 г. той отново може да бъде видян в рамките на голяма ретроспективна изложба във Виена, която представя 200 творби на гениалния творец, считан за най-изтъкнатия художник на Северния Ренесанс.

Автопортрет на 13 години © Albertina, Wien

Изложбата на рисунки, гравюри и картини на Албрехт Дюрер обещава да стане събитие, съпоставимо само с миналогодишната изложба на произведенията на Питър Брейгел Старши във Виенския музей на историята на изкуството, която счупи всички възможни рекорди за посещаемост. За тази цел би било достатъчно музеят да се ограничи дори само с творби от собствената си колекция, която е най-голямата в света. В Албертина се съхраняват 140 картини и рисунки, сред които са такива шедьоври, като рядко показваните „Молещи се ръце“, „Автопортрет на тринадесет години“ и “Моята Агнес”. Музеят обаче е решил да допълни колекцията си и с произведения от други световни музеи. Най-много произведения на Дюрер са предоставени от Националната художествена галерия във Вашингтон, където изложбата ще бъде показана следващата година. Сред изложените картини във Виена са и „Свети Йероним“ от Националния музей за древно изкуство в Лисабон, „Поклонението на влъхвите“ от флорентинската Галерия Уфици и един от най-известните портрети на Дюрер от музея Прадо в Мадрид.

Това е втората ретроспективна изложба на Албрехт Дюрер в Албертина след 2003 г., която тогава беше посетена от 472 000 души.

Информация на Ойроком-ПР София,
част от мрежата за международни връзки на Община Виена

______________

Още по темата:

Албертина – историята на известния музей

За 20-и път във Виена се провежда Дълга нощ на музеите

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации