5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияФото Меланж 3х3: 10 въпроса към Роси Недялкова, фотограф

Фото Меланж 3х3: 10 въпроса към Роси Недялкова, фотограф

-- Реклама --

Роси Недялкова е фотограф на човеци, щастлива съпруга и майка, вдъхновяваща и вдъхновена любителка на красивото в живота и един от професионалистите заедно с  Елена Масларова и Георги Зюмбюлев, които селектрат снимките в проекта Фото Меланж 3х3. 

Кога беше първата Ви среща с фотографията? 

Бях около 10 годишна, когато отидох на първия си лагер. Варна. Настаниха ни в училище в квартал Владиславово. До училището имаше малък смесен магазин. Влязох там още първия ден (нали знаете, момиченце! J ) Имах 10 лева джобни пари за четиринадесетте дена от лагера. В една витринка в магазинчето имаше фотоапарат Смена 8. В комплект с лента се продаваше за 12 лева. Взех 2 лева на заем и си го купих. Цели 2 седмици бях без стотинка и с 2 лева дълг, но имах фотоапарат с лента! Май тогава нещо трепна.

Кое е най-трудното нещо за Вас във фотографията? 

Не мисля, че за мен има най-трудно нещо във фотографията. В живота ми тя е енергия, удоволствие, непрестанна усмивка при снимането и после при обработката. Може би е така, защото снимам хора и предимно дечица. Усилията понякога са на ръба на моите възможности, но резултатът след това си струва.

А най-голямото ми предизвикателство е да покажа на хората, които не се харесват в снимките, да видят колко са страхотни и да се видят по друг начин.

Имате ли любим обект за снимане?

Както вече споменах, снимам предимно хора. Обичам детайлите в човека – емоцията в погледа, страха зад усмивката, бебешките крачета, сухите и с изпъкнали вени на ръце на възрастните, отметната коса на зрялата жена, нежността в грижовния баща…. Ей такива неща. Човещинки.

снимка Роси Недялкова

Имате ли любим фотограф от когото се учите?

Не съм голям привърженик на правилата във фотографията, за мен тя е над техническите похвати. Тя е умение за улавяне на настроението, на момента. Затова да, имам любими фотографи, но слушам предимно сърцето си. Харесвам много Бони Бонев, Sophie Salfinger, Suzy Stöckl, Curt Themessl….. и още много знайни и незнайни.

Кой е най-добрият съвет в работата Ви като фотограф, който сте получавала?

По отношение на техническите особености, композицията, психологията на фотографията в началото получавах подкрепата и съветите на няколко български фотографи като Бони Бонев, Иво Бобев и невероятния Весел Кюркчиев, който за съжаление си отиде от този свят миналата година. Безкрайно благодарна съм им за всичко!

В последно време получавам доста съвети по отношение на менажирането на мен самата като фотограф. И тези съвети са ми най-трудни за прилагане, а най-необходими.

снимка Роси Недялкова

Имате ли любима мисъл за фотографията?

Ами… ето я: “Не искам някой да се възхищава от играта ми със светлината или цветната палитра. Искам моите снимки да информират, да провокират дискусия… и да ми носят пари.” Казал го е Себастиао Салгадо.

И тази: “Няма правила за правене на добри снимки. Има просто добри снимки.” Тази мисъл е на Ансел Адам.

Имате ли любимо място в Австрия, което обичате да снимате?

Австрия е прекрасна страна! Обичам природата ѝ, обичам градовете ѝ, обичам спокойствието ѝ. Любими са ми малките улички в първи район на Виена, Тюркеншанцпарк, Халщад, уникалната атмосфера и детайлите в Кремс…

Разкажете ни интересна случка, свързана с Вашата работа?

Случки има толкова много, работата с хора винаги е интересна за мен. Всеки клиент ми е история. Като това седемдневно бебе да ти се обърне или сладка кокона, която те е наела да я снимаш във Франция да се успи за полета и да претичате цялото летище в последния момент. Да те изненадат клиенти, които не са показали никаква реакция при получаване на снимките си с това, че са те препоръчали на цялото си обкръжение. Да се притесняваш за сватба, в която времето, предвидено за снимки, е около 5 часа в цяла Виена и градините на Шьобрун, а да вали като из ведро от сутринта до вечерта. И когато се притесняваш дали ще си опазиш апаратурата или ще се справиш със смачканото настроение на младоженците, те просто да захвърлят чадъра и да започнат да танцуват с най-големите си усмивки под леещия се порой. Благодарен и благословен фотограф съм аз!

снимка Роси Недялкова

Трите тура от проекта Фото Меланж 3х3 вече приключиха. Изненадаха ли Ви снимките? Намерихте ли своя фаворит?

Получихме доста интересни кадри, показващи чудесната атмосфера във Виена и Австрия като цяло. Да, имам своите фаворите в различните теми, но не бих си позволила да коментирам. Всеки е показал своята гледна точка и това е чудесно!

С какво предстоящата изложба ще бъде различна от добре познатите ни фотографски изложения?

Всяка изложба е различна със своите идеи, тематика и най-вече въздействие. Аз искам да благодаря на Melange Bulgaren, блога на българите в Австрия за прекрасната идея да организира изложба, даваща възможност да се покаже Австрия във всичките й шарени аспекти, представена от обектива на непрофесионалисти и професионалисти. Като че сме свикнали да гледаме изложби само от професионални фотографи, но тук ще видите интересни творения през необремененото от правила и теории око. Смятам, че ще бъдете приятно изненадани!

Роси Недялкова

Роси Недялкова е утвърден фотограф във Виена. Може да я намерите на:

rossART Fotografie

тел: 0676 3109856

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации