14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНа 29 септември Австрия избира нов парламент

На 29 септември Австрия избира нов парламент

-- Реклама --

На 29 септември в Австрия ще се проведат парламентарни избори. Очакванията са до края на годината алпийската република да има ново правителство. Голямата въпросителна е кои партии ще влязат в него. Всички предварителни изследвания сочат значителна преднина на Народната партия на Себастиан Курц – 34-35%. Този резултат обаче не може да му осигури мнозинство в парламента и бившият канцлер ще трябва да потърси коалиционен партньор.

Допитване до читателите на  вестник Дер Щандард сочи следните резултати:

Народната партия (ÖVP) – 35%

Социалистическата партия (SPÖ)– 23%

Партията на свободата (FPÖ) – 20%

NEOS – 8%

Зелените (Grünen) – 11%

Ако до края на август разликата между социалистите и Партията на свободата беше съвсем незначителна, сега вече тя е близо 3%. Голям успех бележат и Зелените, които очевидно се завръщат в парламента.


Австрия: Социалистическата партия и Партията на свободата са с изравнени позиции в предстоящите избори, сочи проучване


Според изследване на Research Affairs Institut 27% от гласоподавателите предпочитат отново коалиция между ÖVP и FPÖ, 14% залагат на широка платформа между SPÖ, Grünen и NEOS, 10% могат да си представят съвместно управление между ÖVP и NEOS, конфигурация ÖVP-Grünen-NEOS е желана от 8%, 7% залагат на познатия модел ÖVP-SPÖ.


Австрия е пред предсрочни избори заради „Ибисагейт”

Хайнц Кристиан Щрахе се оттегли от поста на вицеканцлер. Негов заместник като шеф на Партията на свободата ще бъде Норберт Хофер


До предсрочните парламентарни избори се стигна след като вицеканацлерът в коалиционното правителство на Народната партия и Партията на свободата Ханс Кристиан Щрахе подаде оставка след сканадален  видеозапис, на който той обсъжда свободно с предполагаема племеница на руски олигарх възможностите за политическо влияние в страната. Щрахе се оттегли от политическия живот, партията му загуби малка част от поддръжниците си, но запази твърдото си ядро от 20%. Тези избори ще бъдат тест и за новия председател на FPÖ Норберт Хофер, който се опитва да изгради нов имидж на организацията.

По време на предизборната кампания Народната партия неколкократно бе в центъра на различни скандали, но това очевидно не повлия на избирателите, които твърдо продължават да подкрепят бившия канцлер Себастиан Курц.

В неделя, 29 септември ще стане ясно как ще бъдат разпределени гласовете в парламента. Конфигурацията на правителството ще стане ясна по-късно, но нищо чудно тя да е вече позната на избирателите.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации