5.3 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаВиена за ценители: Кодът да Винчи във Виена – исторически факти и...

Виена за ценители: Кодът да Винчи във Виена – исторически факти и загадки

-- Реклама --

Елате с нас, за да се потопим в света на мистериите и загадките и разкрием някои от тайните на Виена

снимка pixabay

Леонардо да Винчи – художник, изобретател, музикант  – една от най-светлите ренесансови личности, оставила на човечеството невероятно културно и научно наследство. Отишъл си от този свят преди точно 500 години, да Винчи ни завещава и множество загадки, които и до днес тревожат умовете на учени и писатели.

Пишейки романа си „Шифърът на Леонардо”,  Дан Браун спокойно е можел да посвети няколко глави и на Виена. И тук много сгради са скрили в готическата си архитектура закодирани послания и знаци, легенди се преплитат с исторически факти и мистериозни явления намират логични обяснения.

„Кодът да Винчи във Виена” е несъмнено най-загадъчната тема, която сме избирали за разходките „Виена за ценители” и се надяваме тя да привлече не само почитателите на Дан Браун и любителите на конспиративни теории, но и всички, които имат интерес към историческите загадки и мистерии.

С  трудната задача да ни преведе през вековните тайни и дълбоко скрити сакрални символи ще се заеме нашата любима екскурзоводка Диана Пиперова. Ето какво издаде тя в аванс за маршрута: „Ще започнем в църквата на италианската католическа общност със запомнящата се осмоъгълна кула с шапка. Ако не се сещате коя е, на разходката ще я разгледате и запомните. Няма да разкавам за олтара или амвона, а за една 200-годишна стенна мозайка, направена изцяло като една от най-известните картини на да Винчи, дори разкриваща част от нея, сега липсваща в оригинала. Няма да кажа още коя е, ще  я покажа и по нея ще разгадаем тайнствения код на Леонардо. Теория, която църквата категорично отрича, но която вече столетия не престава да вълнува любителите на загадките. Разходката ще ни заведе до църквата, където се пазят сърцата на Хабсбургите, чиито корени стигат до Меровингите, онзи аристократичен род от Южна Франция, където се предполага, че Мария Магдалена е намерила пристан и родила наследник. Ще проследим култа към нея и във Виена. По следите на тайнствения шифър на Леонардо ще търсим и присъствието на ордена Опус Дей, на рицарите-темплиери, на розенкройцерите и илюминатите, на майсторите-зидари, заложили в сакралните постройки на Виена тайнствени пропорции.

Заинтригувани ли сте? Тогава побързайте да се запишете. Поради особеностите на маршрута и местата, в които ще влизаме, групата ни не може да бъде по-голяма от 35 човека.

И така следобедът на 13 октомври, неделя, се очаква да бъде изключително интересен и тайнствен. Ще се чакаме на Площада на героите (Heldenplatz) пред паметника на ерцхерцог Карл (в посока Фолксгартен пред временните черни постройки на парламента) в 14.00 ч. и ще поемем по познати и не толкова познати улици, за да проследим тайнствените знаци, оставени от предците.

Виена за ценители: Кодът на да Винчи във Виена – исторически факти и загадки

Мястото на срещата е пред паметника на ерцхерцог Карл на Heldenplatz

КОГА: 13 октовмри 2019 (неделя) от 14.00 ч.

 КЪДЕ: Императорски комплекс Хофбург, среща пред паметника на ерцхерцог Карл (пред временните постройки на парламента)

Цена: Цената на беседата е 15 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

За деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки –2 евро).

Този път разходката ще бъде с продължителност около два часа.

Предварително записване на адрес diana.piperova@gmx.net или на телефон 0650 5311792  е задължително!

Разходката ще се проведе само при хубаво време.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации