1.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИнициативата „Непознатата Виена” на пет години

Инициативата „Непознатата Виена” на пет години

-- Реклама --

Разходките с професионален екскурзовод помагат на хората да опознаят историята и културата на Виена

Елица Ценова и Диана Пиперова вече пет години организират разходките „Непознатата Виена“ снимка Роси Михова

Текст Людмила Хаджиева

Преди пет години Елица Ценова, редактор на блога на българите в Австрия Меланж Булгарен и Диана Пиперова, екскурзовод, канят сънародниците си да разгледат комплекса на императорския дворец Хофбург. Идват повече от 40 човека и всички до един са доволни и питат за следващите маршрути.

За да отбележат петия си рожден ден организаторите отново избират същото място. Групите вече са две, гостите разполагат със слушалки и получават брошура с полезна информация. И отново всички са очаровани от ерудицията на Диана Пиперова и лекотата, с която преплита историческите факти с чисто човешки отношения между именитите личности.

„Виена е прекрасен град, но не стига само да се възхищаваме на красотата и реда. Хубаво е да знаем повече за това какво и как се е случвало тук, кой и как е изградил сградите, кой е живял и творил тук. Тези знания не само обогатяват общата ни култура, но и спомагат за цялостната ни интеграция в Австрия”. Това споделя Елица Ценова, по чиято идея започват разходките. Една от целите им е, там, където е възможно, да се търсят и българските връзки. Така научихме, че на първата златна лаврова клонка на Бургтор пред Хофбург е изписано името на българския княз Фердинанд I.

Отново пред Хофбург, неделя, 15 септември 2019, снимка Меланж Булгарен

През годините почитателите на „Непознатата Виена” имат възможност да повървят по стъпките на Моцарт из първи район, да открият чара и тайните на малките улички зад катедралата „Св.Стефан”, да научат историята на еврейския квартал и т.н. На голям интерес се радват посещенията на музеите – Шьонбрун, Белведере, Императорската съкровищница, Музея за история на изкуството, Виенската опера… С времето се появават и разходките за ценители – те предлагат по-нестандартни маршрути като Старата болница, Императорската гробница, Централния гробищен парк.

Повече от 40 човека дойдоха на първата разходка по случай петия рожден ден на инициативата „Непознатата Виена“ снимка Меланж Булгарен

Винаги усмихната и ведра, Диана Пиперова  с радост говори за инициативата „Непознатата Виена”. „За мен винаги е удоволствие и чест да разказвам на нашите гости за историята на Виена. Много от хората, които идват на тези разходки, живеят от години в австрийската столица, и вече са добре подготвени по съответната тема. Това прави задачата ми по-трудна, но и удовлетворението по-голямо, когато споделят накрая, че са научили и видели нещо ново”.


Диана Пиперова: Виена е много повече от красив град

Инициативата „Непознатата Виена” навърши една година


А затова, че хората са доволни и харесват разходките, говорят многобройните положителни коментари в социалните мрежи, редовните фенове, които не пропускат маршрут, и постоянно пристигащите новите гости. Случвало се е да идват българи от Братислава, от Линц, Винер Нойщат. Приятелска атмосфера, нови знания, поднесени увлекателно и добра организация са нещата, които привличат българите към тази инициатива. На петия рожден ден бяхме приятно изненадани с вкусна почерпка, което още веднъж говори за вниманието към всеки гост и любовта, с която тези събития се осъществяват.

Елица Ценова и Диана Пиперова не крият, че маршрутите до края на годината са начертани и че готвят нови изненади са своите почитатели. Остава да чакаме следващата разходка, която отново ще ни преведе през познати и непознати места във Виена, за да ни разкаже за минали събития, да разкрие тайни и да ни „отвори” очите за незабелязани до този момент детайли.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации