-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЖулиен Желев, правен съветник към Австрийската федерация на синдикатите: Информирайте се предварително...

Жулиен Желев, правен съветник към Австрийската федерация на синдикатите: Информирайте се предварително за трудовите си права

-- Реклама --

безплатни консултации по социални и трудови въпроси в Австрия

Интервю Елица Ценова

Проектът за безплатни правни консултации на български език по трудови и социални въпроси бе удължен отново и засега продължава до месец април 2021 година. Защо за Австрийските профсъюзи (ÖGB) и Федералното министерство на труда (BMASGK) е важно да осигурят на българите в Австрия тази възможност?

Проектът за безплатни правни консултации е от 2016 година и с всяка следваща година се радва на все по-голям интерес. Консултациите са много важни поради няколко причини. Една от тях е, че броят на българите в Австрия нараства с всяка изминала година, а по-голямата част от тях са в трудоспособна възраст и бързо искат да се реализират на пазара на труда. Друга причина е, че много наши сънародници не владеят добре немски език и по този начин работодателят им може лесно да злоупотреби с правата им, затова и те се нуждаят от информация на български език. Все повече хора искат да се информират преди да започнат дадено трудово правоотношение или дори преди да направят стъпката да започнат да пребивават и работят в Австрия. Това ни радва много, тъй като добрата предварителна информираност е най-важна.

С какви въпроси най-често хората се обръщат към Вас?

Въпросите са най-разнородни, тъй като трудовото и социално-осигурителното право са обширни области и са неизменна част от нашето ежедневие. Всеки ден отговаряме на запитвания, свързани с трудовото законодателство, обезщетенията за безработица, майчинството, както и с разпоредбите за социалното осигуряване и пенсиониране. Отговаряме и на въпроси относно уреждането на легалния престой в Австрия.

В коя сфера възникват най-много проблеми за българските граждани (социално осигуряване, трудови правоотношения, пенсионно осигуряване)?

Най-много проблеми възникват в областта на трудовите правоотношения. Често сънародниците, които се обръщат към нас, са се сблъскали с некоректни работодатели, които не са им изплатили полагащите им се трудови възнаграждения, допълнителните плащания (за отпуска през лятото и през зимата, т.нар. 13-та и 14-та заплата) или са им прекратени трудовите правоотношения без да се спазят необходимите сроковете според съответният трудов и колективен договор.

Какво не е в правомощията Ви да направите по отношение на българите, които търсят съдействие от Вас?

Ние бихме могли да предоставим експертна информация на обърналите се към нас българи по горепосочените теми, да потърсим решения на възникнал проблем, но не можем да ги представляваме пред съда, примерно. За тази цел е необходимо да са членове на Австрийската федерация на синдикатите, където след определени месеци членство могат да се възползват от възможността да имат адвокат, който да бъде техен процесуален представител пред съда. С членството към Синдикатите работещите и учащите получават работна и солидарна застраховка в случай на инцидент, също така и намаления при десетки търговци при пазаруване, свободно време и култура. Благодарение на общността с повече от 1,2 милиона члена, синдикатите успяват да извоюват всяка година по-справедливи условия на труд – увеличение на надницата и заплатата, допълнителните плащания, заплащанията при извънреден труд и т.н.

Въпросът за прехвърлянето на пенсия от България в Австрия (понякога и обратно) вълнува много наши сънародници. Към кои институциите трябва да се обърнат те, за да решат този свой проблем?

Първо е важно да уточним, че няма механизъм, който позволява прехвърлянето на пенсия от една към друга държава членка на ЕС. Лицата, които са придобили осигурителен стаж на територията на една или повече държави в общността, ще получават отделни пенсии от всяка държава. Размерът на всяка от тях се определя само въз основа на дохода, върху който са внасяни социално-осигурителните вноски във всяка държава. Но за да възникне самото право на пенсия за осигурителен стаж и възраст и т.н., се взема предвид и осигурителният стаж във всяка държава-членка. Компетентната инстититуция, зависи от мястото по настоящ адрес, за пребиваващите в Австрия, това е PVA или SVA (за самоосигуряващите се лица), за пребиваващите в България – НОИ.

Тук е мястото да кажа, че Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на Република България във Виена организира между 5 и 8 октомври консултации по пенсионни въпроси. Всички заинтересовани лица ще имат възможността да получат информация от експерти от НОИ, PVA и SVA. Правните консултации към ÖGB ще бъдат представени също с информационен щанд.


Консултации по пенсионни въпроси за български граждани в Австрия, 5-8 октомври

Милена Панева, юрист: Запознайте се с трудовите си права още преди започване на работа


Какво бихте посъветвали човек, който започва работа в Австрия?

Според австрийското трудово право е без значение дали един трудов договор е сключен в писмена или в устна форма. В случай, че ще подпишете писмен трудов договор, съветвам работниците да се запознаят добре със съдържанието му преди да си положат подписа. Ако е налице устен договор, работодателят е длъжен непосредствено след началото на трудовото правоотношение да предостави на работника писмена бележка (Dienstzettel), в която да са описани основните права и задължения на двете страни. Работодателят също е задължен да  връчи и т.нар. Anmeldung – служебен документ от Здравната каса, който да удостоверява, че сте регистриран по надлежния път. Също така е важно работниците да си водят и Arbeitsaufzeichnungen – тоест всеки ден да си записват от колко до колко часа работят и съответните им паузи.

Визитка

Жулиен Желев е завършва специалност „Търговско право“ във Виенския икономически университет (WU Wien). По време на следването си е бил стажант в Посолството на Република България в Република Австрия, както и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в София.

От март месец тази година е част от ÖGB (Австрийската федерация на синдикатите) и е правен съветник към проекта на ÖGB за безплатни правни консултации на български език по социални и трудови въпроси.

За контакти и предварително записване:
Жулиен Желев, маг. Милена Панева
Tel: +43 1 534 44 39110
Mobil: 0664 235 7757
E-Mail: julien.jelev@oegb.at

Полезна информация: 

Брошура на български език – „Какво непременно трябва да знаете“: https://www.oegb.at/cms/S06/S06_999_Suche.a/1505962908115/suche/k

Предимствата за членство в Австрйската федерация на синдикатите:
https://www.oegb.at/cms/S06/S06_10/mitglied-werden

Официална страница на консултациите на български език:
https://www.facebook.com/BulgarischeRechtsberatungOEGB/

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации