5.3 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияПрофилактика в Българското национално радио, а в държавата кога?

Профилактика в Българското национално радио, а в държавата кога?

-- Реклама --

Текст Мария Колева

За първи всички предаватели на „Хоризонт” са спрени за профилактика едновременно. Досега това се случваше планове и поетапно. Не за първи път обаче от ефира на БНР звучи песента Let it be на Бийтълс и не за първи път журналистите от тази национална медия излизат на протест с категорична позиция срещу цензурата.

Поводът е внезапното сваляне от ефир на дългогодишната водеща и съдебен репортер Силвия Великова. Светкавичното недоволство в социалните медии доведе до възстановяването ѝ на работа, но и до едно чудато, но не и иновативно решение – да има още един репортер, който да осигурява плурализъм!

В последните седмици сме свидетели на множество извращения в медийната среда в България – отиват си журналисти, години наред вършели съвестно работата си, защото не изпълняват изискванията за съответната длъжност, един сайт (няма как да го определим като медия) публикува снимки със сексуално съдържание на приятелката на кандидата кмета за София от Демократична България, пресконференция с демонтирани микрофони с новата председателка на Европейската комисия Урсула ван дер Лайен…

В БНР вече ще има „ресорен плурализъм”. Може би дори в прогнозата за времето и съобщенията за нивото на река Дунав? Само че в журналистиката плурализъм не се осигурява чрез намиране на две гледни точки на всяка цена, по всички теми и въпроси. Изнасянето на само две мнения често води до вкарване на темата в конфликтна рамка, да не говорим, че има проблеми, по които няма две гледни точки (здраве, образование, човешки права). А основната функция на журналитиката не беше ли да бъде критичен коректив на властта и да задава неудобни въпроси?

В силно замърсената медийна среда в България вече не може да се диша. Журналистите излизат на протест, за да покажат, че все още имат съпротивителни сили. Дано не останат сами, защото обществото ни като цяло отдавна е в режим „Апатия”. Мълчат и интелектуаците, които би трябвало да са острието на общественото мнение. Фалшивите новини, манипулираната информация се смилат и разпространяват по-лесно и бързо, а малцина са тези, които си задават въпроса за източниците на информацията, която четат.

Ако властта толкова държи на плурализма, ще трябва да настоява и за плуралистичен избор на главен прокурор. Защото издигането на един-единствен кандидат, уж подкрепен от всички, определено не дава възможност за избор, но страшно напомня за методите на един репресивен апарат, който си мислехме, че е останал в миналото.

Предавателите на БНР спряха за профилактика. Може ли някой да направи профилактика и на цялата ни държава? Имаме спешна нужда от възстановяване на понятия като приличие, достойнство, правила, права, включително и нормалност.

Let it be!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации