17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена очаква първото издание на фестивалa за съвременно изкуство Artyourself

Виена очаква първото издание на фестивалa за съвременно изкуство Artyourself

-- Реклама --

От 9-и до 15-и септември във Виена ще се проведе първото издание на фестивала Artyourself, който е със силно българско участие

Йоанна, Кристина и Вяра – вдъхновителки и организаторки на фестивала Artyourself

Equality. Sexuality. Acceptance. Върху тези три думи е изградена цялостната концепция на фестивала за съвременно изкуство Artyourself. Той ще се проведе в  австрийската столица в средата на септември под мотото „Заедно ние създаваме”.

Фестивалът се фокусира върху темата за жените и тяхното място на културната сцена. Идеята за събитието, което е първо по рода си във Виена, е на Кристина Угринова, Вяра Йовкова и Йоанна Константинова. Заедно с  Нели Тодорова те са част от българските имена в организационния екип, който с много труд, креативност и желание се готви да превърне седмицата между 9 и 15 септември в истински празник на толерантността и равенството.

Да реализираш идея

Кристина Угринова е завършила медии и публицистика във Виенския университет и има множество специализации в тази област. Творческият ѝ дух намира израз в литературата и фотографията, а през деня работи за австрийския вестник Kurier. Докато учи „Културен мениджмънт” в Института за култура във Виена, тя представя идеята си за фестивал, който да обединява музика, пърформънси, фотография, дискусии и уъркшопове по актуални теми. Преподавателите ѝ веднага я окуражават да напише концепция и да я реализира. „Исках да направим събитие, при което изкуството не е обект на пасивно съзерцание, а стои активно в центъра, предизвиквайки разгорещени разговори и отприщвайки на място творческия импулс на всеки един от нас”, споделя за Меланж Булгарен Кристина. Тя  е от онези дейни хора, които предпочитат да правят нещата, които харесват, отколкото да говорят за тях. Затова и фестивалът вече е факт.

Повече от година тече подготовката за него, а към каузата ѝ се присъединяват приятели от различни националности. Освен сред  организаторите, доста български имена има и сред участниците – Михаела Райкова, Веселин Стефанов, Сузана Йорданова.

Получената финансова подкрепа и сътрудничество от МА 57, МА 7, фирми и организации дават самочувствие и мотивация на Кристина: „Убедих се, че това, което правим, има смисъл и се вписва в културния живот на австрийската столица”, казва тя.

Теми, събития, участници

Фестивалът поставя за обсъждане актуални теми като равенството между мъжете и жените в изкуството, приемането на хората с различна сексуална ориентация като равноправни членове на обществото, проблемите на младите момиче, търсещи своето място на житейската сцена. „Каквото и да си говорим, факт е, че жените са много по-слабо представени в артистичния свят. Искам да съм сред хората, които променят тази сцена, а не сред тези, които се оплакват”. С тези думи Кристина категорично дефинира позицията си и цялостната ориентация на събитието – не само поставяне на въпроси, но и търсенето на отговори и решения, които да се използват в практиката. Според нея думата „феминизъм” няма негативно значение и не е проблем хората да бъдат равни независимо от раса, пол и религия. Достатъчно е да се отърсим от предразсъдъци и остарели модели на поведение.

фестивал за съвременно изкуство във Виена

Но изборът на теми сам по себе си не е достъчен, за да бъде едно събитие интересно и пълноценно, защото в основата е начинът, по който тези теми ще се развият и покажат. В този случай организаторите не се плъзгат по плоскостта на атрактивни и предизвикателни пърформанси и не залагат на известни лица. Куражът чрез лични истории да се говори по деликатни и уязвими проблеми, както и способността да се покаже разнообразието от предразъдъци и как всеки може да стане тяхна жертва, показват желанието на екипа да представи по-дълбок поглед към проблемите, които поставя. Особено ценен момент е представянето на нови и непознати артисти, които тепърва правят първите си стъпки към голямата сцена.

В програмата на фестивала са залегнали две фотоизложби. Едната е с изцяло българско участие – Веселин Стефанов, Михаела Райкова и Кристина Угринова излагат портрети на обикновени, но силни жени, които с действията си променят ежедневието. Мая Радосавлиевич представя феминисткия си проект #B-Project, с който смело руши табута и отправя поглед към невидимия вътрешен свят на човека. Всеки, който има интерес към фотографията, може да се включи и в специалния уъркшоп, посветен на различни техники на заснемане и обработване на кадрите.


Веселин Стефанов: Вдъхновението идва с работата

Glass of Art залага на формулата вино+акрилни бои=щастие


Доброто настроение на фестивала ще се поддържа и с танци, тъй като Вяра Йовкова ще въведе желаещите в теорията и практиката на Hip-Hop. Предвидени са дискусии по теми, срамежливо заобикаляни в обществото – менструация, вагинизъм или защо сексът не винаги се получава добре, мястото на жените в театъра. В края на седмицата гостите ще могат сами да творят, заставяйки зад статива с четка и чаша вино за вдъхновение. Това ще се случи с помощта на Сузана Йорданова и Славена Николова от Glass of Art. Литературна вечер на седем езика допълва, но не изчерпва пъстрата програма.

„За нас е важно всеки да намери по нещо мъничко, но важно за себе си. Нещо, което ще го провокира да промени света наоколо към по-добро. Защото голямата промяна, започва с малки, но твърди стъпки”. Ако това се случи, Кристина Угринова ще е спокойна, че фестивалът е постигнал целта си.

Непременно се отбийте в  ImHinterHaus. От 9-и до 15-и септември там ще получите голяма доза провокация, комбинирана с вдъхновение и нови знания.

Програмата на фестивала може да видите ТУК

Линк към събитието във Фейсбук ТУК

Artyourself – фестивал за съвременно изкуство

ImHinterHaus

Schottenfeldgasse 12

1070 Wiena

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации