9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСъс зелени спирки Виена се бори срещу климатичните промени

Със зелени спирки Виена се бори срещу климатичните промени

-- Реклама --

Пет озеленени спирки бележат началото на нов пилотен проект на Wiener Linien

зелени спирки във Виена
снимка www.wienerlinie.at

Забрана на храненето в метрото, ароматизирани вагони, освежаващо лятно парти – това са само част от инициативите на Общинското транспортно предприятие Wiener Linien, с които то се стреми да направи използването на градския транспорт удобно и приятно за виенчани и гостите на австрийската столица. С новия си пилотен проект Wiener Linien се бори срещу градските топлинни острови, свързани с изменението на климата, чрез създаването на колкото се може повече „зелени острови”.


Храненето във всички линии на виенското метро вече е забранено

Четири влака на виенското метро ухаят на парфюм

Wiener Linien превръща Карлсплац в летен оазис


Спирки със зелен покрив

От 19-и август пет трамвайни и автобусни спирки в центъра на града са с нов дизайн.

снимка © Eurocomm-PR

Те са покрити със зелени увивни растения, растящи в поставени зад конструкцията специални кашпи. Специалистите са избрали дива лоза, която е един от най-използваните видове за т.нар. вертикално озеленяване и не  е капризна към почвените условия. Зеленият покрив  осигурява на чакащите превозното средство сянка и прохлада в горещите летни дни.  От друга страна той е дом за много насекоми.  Първите „сенчести” спирки са на Universitätsring/Stadiongasse (Linien 1, 71, D), Salztorbrücke (Linie 1), Julius-Raab-Platz (Linie 1), Weihburggasse (Linie 2) и пред  спирка Krieau на U2 (82 A, Vorgartenstraße).

Кашпите с бързорастящи увивни растения са подготвени от Магистрат 42. Освен че ще пазят сянка, те ще украсяват допълнително градската среда, тъй като при разлистването си имат пурпурен цвят, през лятото са зелени, а през есента се обагрят в жълто-червено.

Градското озеленяване, което е полезно за въздуха и микроклимата, радва сетивата и практически не струва нищо. То има огромен потенциал, ако бъде стимулирано правилно и стане масово. Засега озеленяването се тества само на пет спирки и една година проектът ще бъде наблюдаван и оценяван. Той се осъществява от общинското транспортното предприятие Wiener Linien и рекламната агенция, която поддържа спирките. Озеленяването на една спирка струва 5000 евро. Целта е в бъдеще всички нови спирки да се строят с озеленени навеси.

Полезни адреси на български консултанти, експерти, магазини, фирми, институции, църкви, училища в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Идейно предизвикателство – търсят се нови проекти за оформяне на спирките на обществения транспорт

До 10 октомври архитекти, градинари, специалисти по озеленяване и градска средамогатда изпращат своите идеи за превръщането а спирките в зелени оазиси: http://innovationspartnerschaft.at/challenges . Повече информация ТУК

В материала е използвана информация на Ойроком ПР/Бюро за международни връзки на Община Виена в София

______________________

Още по темата:

От 2024 година тръгва линия U5 на виенското метро

Виена насърчава вертикалното озеленяване

Община Виена бори градските горещини със зеленина

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации