-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеТук-Там Кариерен Кошер показва защо да изберем кариера в България 

Тук-Там Кариерен Кошер показва защо да изберем кариера в България 

-- Реклама --

На 4 септември новото кариерно събитие ще ни срещне с водещи компании в сферата на бизнеса и ще покаже защо си струва да се върнем у дома 

 кариера в България

Събира хора. Гъмжи от идеи. И най-вече ще бъде хубаво. Това обещават организаторите от сдружение Тук-Там на първото издание на “Кариерен Кошер”, форум за професионално развитие, ориентиране и споделяне, което среща прогресивно мислещи бизнеси и висококвалифицирани кадри с опит и образование в чужбина. То ще се проведе на 4 септември 2019 година в Интер Експо Център – София, под патронажа на президента на Република България, ще се проведе

Кариерен Кошер е най-голямото специализирано кариерно събитие за българи с опит в чужбина и е идеологически наследник на форума “Кариера в България. Защо не?”, който Тук-Там стартира през 2008 г. и организира заедно с партньорска организация до неговия завършек през 2018 г. Целта на инициативата е да представи цялостна картина за пазара на труда в България, за да може всеки желаещ да се върне и да се развива в България да направи своя информиран избор.

„Все повече българи виждат възможности за професионално и личностно развитие в България, а същевременно пазарът на труда се нуждае все повече от висококвалифицирани кадри“, споделя Христо Бояджиев, основател на сдружението. По данни на Националния статистически институт през 2018 г. са се завърнали 16 169 българи, което е близо два пъти повече в сравнение с 2016 г., когато са се върнали малко над 9 000 души. Като цяло броя на хората, които се завръщат в България почти се е изравнил с броя на заминаващите.


Все по-често млади хора от чужбина избират да работят в България. Защо?

Виена: Кариерен форум представи възможностите за работа в австрийски компании в България


Кампанията, стояща зад хаштага #HubavoShteE, цели да изтъкне положителните аспекти на живота и кариерата в България. Хората, професионалното развитие, средата и иновациите са някои от основните притегателни аспекти, в които има ценен потенциал и възможности за положително развитие. Посланието #HubavoShteE обединява именно институциите и хората, които търсят подобрение в условията на живот и развитие в страната.   

Една от най-честите причини българите да изберат да се върнат в България са хората. Приоритет за много е близостта до семейството и приятелите, възможността не само да споделяш ежедневно положителни емоции, но и да можеш да подкрепиш и помогнеш на близките си.

Сред другите основни причини са:

Кариерата 

България предоставя привлекателни условия за кариера за квалифицирани кадри, което е силен мотиватор за установяване в България. По данни на Евростат безработицата в България през юни е била 4,4%, което е исторически най-ниското й ниво. Страната ни се нарежда на 9-то място в ЕС по най-ниска безработица, а коефициентът на заетост расте. Броят на работещите българи е стигнал 3,147 млн. души, показват данните на Националния статистически институт за първото тримесечие на 2019 г. като броят им се е увеличил с 48 500 в сравнение със същия период на миналата година. За много млади българи възможностите за поемане на нови роли с по-големи отговорности и на по-високи позиции съществуват на много по-ранен етап в кариерата в България в сравнение с условията в чужбина.

Полезни адреси на български консултанти, експерти, магазини, фирми, институции, църкви, училища в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Средата 

Стандартът на живот в България и благосъстоянието на българите продължава да се подобрява. Според проучването Best Countries 2019 на U.S. News&World Report в партньорство с Young&Rubicam BAV Group и Wharton School, България е на 33-то място по качество на живот базирано на дoбpите възмoжнocти нa пaзapa нa тpyдa, иĸoнoмичecĸa cтaбилнocт, paвeнcтвo в зaплaщaнeтo, дoбpа oбpaзoвaтeлнa cиcтeмa, oтвopeнocттa за развитие на бизнеса, блaгoпpиятни данъчни условия и дpyги. Въпреки, че нивата на заплащане не са от високите в ЕС, през 2018 г. България е сред 5-те членки на ЕС с най-голям ръст на заплатите – 8%, за първото тримесечие на 2019 г. спрямо същия период на 2018 г.

Идеите 

България подобрява позицията си в ЕС по отношение на иновациите благодарение на развитието на високотехнологичните компании. Страната подобрява постиженията си в иновационната сфера благодарение на бързо растящите компании от технологичния сектор. Не само София, но и Пловдив привлича обратно таланти, които искат да се развиват в IT сектора. Според статистика на Кметството на Пловдив пристигналите надвишават заминалите, а със 7% се е увеличило населението на града между 20 и 29 години. Стартиращите бизнеси са растяща част от индустрията, която наброява над 25 000 работни позиции и формира над 2% от БВП на страната.  България е на второ място след Литва в ЕС с една трета по-високо ниво от средното европейско, а според данни на Евростат около 45% от работните позиции в технологичния сектор са заети от жени.

На Кариерен Кошер 2019 ще бъдат споделени данни и примери за условията за живот и работа в България. Събитието ще се проведе на 4-ти септември 2019 от 12:00 ч. в Интер Експо Център под патронажа на Президентството на Република България. Достъпът до събитието е безплатен, но се изисква задължителна регистрация.  

Повече информация на: http://www.karierenkosher.bg  

Блогът на българите в Австрия Меланж Булгарен е медиен партньор на Кариерен Кошер 2019

_____________

Още по темата:

Не съм емигрант! Аз съм мобилен европеец.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации