-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия и нейните осем острова

Австрия и нейните осем острова

-- Реклама --

Разположени в реки и езера австрийските острови имат своята интересна история и съвременно предназначение

Kapuzinerinsel снимка Wikipedia

Който поне малко се е разходил из алпийската република, се е уверил, че тази страна е щедро надарена от природата с високи планини, кристални езера, тучни ливади и всеки уважаващ себе си пътшественик затаява дъх пред невероятните гледки, които се разстилат пред него. Е, Австрия няма море, но това никак не притеснява австрийците, защото те все пак имат своите плажове и острови.

Разбира се, не си представяйте дългите пясъчни дюни на карибските плажове, нито пък палмите на Сейшелските острови. Но все пак тукашните острови имат своето очарование, дори и когато са размер XXS.

  1. Donauinsel
Донауинзел, остров на Дунава
снимка Wikipedia

Обичаният от виенчани остров на Дунава е изкуствено създаден в периода 1972-1988 г. Той е дълъг 21,1 км и широк 250 м. Решението за издигането на остров, който да раздели реката на ръкави и така да предпазва района от наводнения, е взето още през 1969 г. Мястото е залесено с 1,8 млн. дървета и разполага със 180 хектара гора. Освен с природните си ресурси, Донауинзел е известен и като място за отдих. Тук има 5 000 кв.м водна площадка, парк за катерене, един от най-големите комплекси за трамполини в света. Виеначани използват мястото за разходка, да карат колела и ролери, да съберат слънчеви лъчи или просто да полежат на тревата. Всяка година на острова  се провежда най-големият европейски музикален фестивал на открито – Donauinselfest.

  1. Gänsehäufel
Гензехойфел, остров на Дунава, Виена
снимка Димитър Дунчев

Ето още един остров на Дунава в района на Виена. Гензехойфел е пясъчен остров на Стария Дунав, който е любимо място на виенчани за плаж в горещите летни дни. Мястото е превърнато в обществена къпалня още през 1907 г. При бомбардировките в последните седмици на Втората световна война тя е напълно разрушена. През 1948 г. започва реновирането на комплекса и той е официално открит през 1950 г. Днес почти 30 000 човека могат едновременно да прекарат свободното си време там, наслаждавайки се на разнообразни възможности за спорт и забавление. Освен дълга плажна ивица тук има игрище за волейбол, място за катерене с въжета, водна площадка, басейн с изкуствени вълни, водни колела по реката, заведения.

  1. Faaker-See-Insel

Факерзее, езеро в Австрия

В езерото Факер в Каринтия се намира мъничък остров, който се издига едва 12 метра над водната повърхност. В момента на неговите 80 000 кв.м се простира 4-звезден хотел, а гостите му се превозват от брега с водно такси – единствената моторна лодка, която може да се движи в езерото. Красотата и спокойствието на мястото са оценени още от граф фон Лихтенщайн, който е притежавал острова през 1831 г. През 1918 г. негов собственик става чичото на известния философ Лудвиг Витгенщайн, който носел същото име.


На плаж в Австрия

10 красиви езера в Австрия


4.       Bernaschek-Insel

В река Ин, близо до Шердинг се намира малко островче, известно с името Бернашек. Ако трябва да бъдем географски коректни, името на  дългото 154 м и широко 25 м. парче земя е остров Ферген. Рихард Бернашек е един от водачите на републиканската защитна милиция в Горна Австрия по време на гражданската война през февруари 1934 г. Той успява да избяга в Германия, използвайки прикритието на този остров, който днес е по-известен с неговото името Бернашек.


Полезни адреси на български консултанти, експерти, магазини, фирми, институции, църкви, училища в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен


В средата на 19-и век се провеждат интензивни строителни работи в коритото на река Инн, за да се направи възможно преминаването на кораби по нея. Поради незначителността на островчето и традиционно добрите отношения между Австрия и провинция Бавария, австрийците забравят да впишат собствеността си в нотариалните книги. През 1933 г. островът е използван от национал-социалистите за нелегално преминаване на границата. Мястото се оказва спорна територия и след размяна на ноти между Австрия и Германия на 27 септември 1935 г. официално е потвърдено, че възоснова на държавен договор от 1820 г. островът принадлежи на Австрия. За по-сигурно австрийците бързо го вписват в нотариалните книги на Шердинг с името Ферген.

5.       Blumeninsel

Блуменинзел, Австрия, езеро

Блуменинзел е най-големият остров във Вьортерзее, Каринтия. Той е свързан със сушата посредством дървен мост, дълъг 100 метра и е достъпен през цялата година. Именно в този си край островът е част от открития плаж Promenadenbad в Пьортч. Островът е дълъг 470 м. и широк 95 м. Голяма част от него е защитен природен парк.

Една от атракциите тук е организираното плуване около острова, което се провежда веднъж в годината.

6.       Pernerinsel

остров, Халайн, Австрия
снимка MeinBezirk

Пернеринзел в градчето Халайн е естествен остров в най-дългата река в провинция Залцбург – Залцах. Той е дълъг 500 м и широк 200 м.и днес се използва като паркинг за коли и свързваща част между Стария град на Халайн и градския парк.

7.       Kräutelstein

снимка Wikipedia

Миниатюрният, покрит с цветя остров Кройтелщайн се намира в горната част на поречието на Дунав близо до Пасау. През елипсовидния къс земя с размери 30х20 метра преминава държавната граница между Германия и Австрия и това е отбелязано с голям бял камък

8.       Kapuzinerinsel

Гористият остров се намира във Вьортерзее, Каринтия. Той е горист и необитаем, но през лятото хората обичат да използват бреговете му за плаж като стигат до тях с моторни лодки.

_______________

Още по темата:

Край хубавия стар Дунав

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации