-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: Пчели на покрива, пчели в дигиталния бизнес

Виена: Пчели на покрива, пчели в дигиталния бизнес

-- Реклама --

200 милиона пчели летят през лятото във Виена. За тях се грижат не само 700 пчелари, но и няколко организации и предприемачи

Пчелите намаляват. Няма кой да помага за опрашването на растенията. Учените отдавна алармират и предупреждават за проблемите, които могат да сполетят човечеството, ако не започне да се грижи за опазването на ценните насекоми.

Виена обаче е намерила начини не само да създава благоприятни условия за живот на пчелите в градска среда, но и да извлича максимална полза от техния труд. Според проучване на Общината от 2015 г. тук живеят 456 вида диви пчели, тоест 66% от пчелите в Австрия са разпространени в столицата. Близо 5 000 са пчелните кошери и за да осигури разнообразно меню на обитателите им, градската управа разширява тревните площи и сади целенасочено растения, използвани за храна както от дивите, така и от медоносните пчели.

От своя страна 700 пчелари оценяват предимствата на Виена като „работно поле”, а няколко организации работят за сближаването на хората и „производителките на мед”. На тяхна страна са и съвременните технологии и предприемачи. Резултати от тези усилия са много окуражителни.

снимка pixabay

Когато кметството произвежда мед…

На покрива на Ратхауз още от 2014 г. са разположени пчелни кошери. Докато общинските съветници заседават, трудолюбивите насекоми се грижат за опрашването на растенията и произвеждат мед. В резултат на техния труд всяка година кметството може да се похвали със 180 кг. първокачествен био мед, който се продава с благотворителна цел.

Подобна е ситуацията и с Виенската опера, която разполага с 60 000 пчели на покрива си. Бургтеатър също е отделил място за пчелни кошери. Такива има и в градините Хиршщетен, лозята на Кобенцъл, Централните гробища, Донау центрум, Музея за история на изкуството, както и в няколко виенски училища.


Образователна разходка в цветните градини Хиршщетен


10 000 пчели на покрив в Зеещадт

Един от най-новите и модерни квартали на Виена – Зеещадт може да се похвали със собствено производство мед. На покрива на Технологичния център IQ на площ от 1 300 кв.м са разположени фото волтаици, които осигуряват необходимата енергия за поддръжка на сградата. Наред с тях са и шестта кошера на пчеларя Гернот Гангъл. Той е пример за това как могат да се използват съвместно природните, технологичните и човешки ресурси. Неговите кошери са под постоянно наблюдение благодарение на специална система, разработена от start up фирмата BeenAnd.me, подкрепяна от Wirtschaftsagentur Wien. Системата следи поведението на 10 000 пчели, а данни като тегло, температура, влажност на въздуха, шум се систематизират и обработват с помощта на апликация. Така Гернот Гангъл може да наблюдава постоянно пчелите си и да положи най-добрите грижи за тях. Те на свой ред се отблагодаряват с висококачествен био мед, продаван в гурме ресторантите на квартала.

На покрива на Технологичния център в Зеещадт са разположени четири пчелни кошера.

Хотелски покрив с пчели и лавандула

Ако намерите мед с етикет „Der Fünfhauser“, може да сте сигурни, че той идва от 15 район. И за да бъдем по-точни – от покрития с лавандула и цветя покрив на бутиковия хотел „Щадтхале”. Той е първият градски хотел в света сертифициран с нулев енергиен баланс. Сградата разполага със 130 кв.м соларни панели, 93 кв.м фотоволтаична инсталация и 3 вятърни турбини, от които черпи енергия, напълно достатъчна да задоволи нуждите на всички 38 стаи, кухнята, ресторанта и останалите сервизни помещения.  Топлата вода се доставя от слънчеви панели, а дъждовната вода се използва за тоалетните казанчета и поливане.

Покривът на хотела е покрит с лавандула. Там се намират и няколко пчелни кошера. снимка hotelstadthalle.at

Управата на хотела се грижи гостите да похапват само био храна. В сътрудничество с пчеларите от 15-и район, на покрива на хотела са разположени няколко пчелни кошера, а произведеният мед се поднася на закуска, а желаещите да споделят вкуса му със своите близки, могат да си го закупят в бурканче.


Полезни адреси на български експерти, фирми, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен информационен бюлетин на Меланж Булгарен


Hektar Nektar и устойчиви бизнес решения

Hektar Nektar е най-новият проект на интернет предприемачите братятя Мартин и Марк Пореда. През 2007 г. те създават платформата kununu, а през 2013 г. купуват мрежата за бизнес контакти XING. Верни на мотото си „да направим света по-добър с с дигитални решения” , те решават да се посветят и на каузата за защита на пчелите и да подпомогнат нарастването на пчелната популация. Така през октомври 2017 г. се появява онлайн платформата Hektar Nektar, която е дигитален пазар за покупко-продажба на различни видове пчели. През есента на 2018 г. те поставят началото и на своя Проект 2028. Той има за цел да мотивира различни фирми да спонсорират желаещите да отглеждат пчели с първия набор от необходимото оборудване както и със специализирана литература и съвети. Така бъдещите пчелари получават безценна помощ още в началото и не трябва да отделят значителни средства, за да се захванат с пчеларство. Факт е, че все повече млади хора разпознават пчеларството като хоби и с готовност отделят от времето си, за да произведат биологично чист продукт и да допринесат за опзването на пчелите.

Целта на проекта е до 2028 г. броят на пчелите и пчеларите да се увеличи с 10%, а пчелните семейства да станат 100 000. Но извън тези измерими цели, проектът постига още нещо много важно – хората със сходни интереси се обединяват в общност, имат платформа, в която да споделят и обсъждат идеите си, да обменят съвети и да получават подкрепа.

Печеливши от комбинацията между дигиталния и аграрния бизнес са не само пчелите и пчеларите, но и всички жители и гости на Виена, които се радват на голямо разнообразие от чист и вкусен мед.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации