17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеДари българска детска книжка на австрийска библиотека

Дари българска детска книжка на австрийска библиотека

-- Реклама --

Инициативата за обогатяване на две австрийски библиотеки с български детски книжки е на сънародничката ни Елена Кметова-Биро

книги, Виена, библиотека

Във Виена има много библиотеки, а в някои от тях се предлагат книги не само на немски, но и на други езици. Такава е Hauptbücherei в 7-и район. В Kinderbücherei  der  Weltsprache пък целта е да има книжки за деца на най-различни езици. В момента там са събрани 12 700 книги на 49 езика!

Търсейки подходящо четиво на български за 3-годишната си дъщеря Елена Кметова-Биро посещава Kinderbücherei  der  Weltsprache. Със съжаление вижда, че на рафта с български заглавия изборът е силно ограничен. Тя се надява, че колекцията може да се разшири, а това би било лесно и бързо с помощта на сънародниците ѝ като желаещите дарят детски книги на български език.

„Ще се радвам да съберем български народни приказки, български автори – Валери Петров, Асен Разцветников, Дора Габе и евентуално всичко от  задължителните за четене в училище заглавия”, казва Елена Кметова-Биро. Тя е готова да се ангажира със съставянето на списъци с книгите, протоколи и занасянето им в библиотеките. Важното е книгите да бъдат здрави, добре запазени. Добре би било да се съберат и по-нови издания (след 2015 г.), каквото е желанието на някои библиотеки.


Деси Гаврилова: „Книговище“ цели да направи четенето привлекателно, желано и споделено удоволствие за българските деца


Желаещите да дарят детски кники могат да се свържат с инициаторката на кампанията на имейл el_kmeta@hotmail.com и да заяват заглавията, които могат да дарят. Така няма да се стигне до дублирането на заглавия. Допълнително в началото на септември ще бъдат обявени  дeн и удобно място в центъра на Виена, където Елена Кметова-Биро ще събере книгите от своите сънародници, за да ги занесе в библиотеките. Междувременно всеки, които желае да дари книжка, може да я остави и в туристическото бюро на г-жа Евгения Кулишева. Ето и точния адрес:

E.K. Reisebüro

Margaretenstr.8

1040 Виена

Работно време: понеделник-петък от 9.00 до 18.00 ч.

Вярваме, че сънародниците във Виена ще съберат достатъчно книжки, с които да се запълнят рафтовете в библиотеките. Така родната детска литература ще бъде достъпна не само за българските деца, но и за всеки, който проявява интерес към нашите език и култура.

_____________

Още по темата:

Библиотека в телефонна кабина

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации