10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Народната партия на Себастиан Курц води категорично в предварителните проучвания за...

Австрия: Народната партия на Себастиан Курц води категорично в предварителните проучвания за парламентарните избори

-- Реклама --
Австрийският канцлер Себастиан Курц по време на международния форум в Алпбах, снимка © Forum Alpbach/Andrei Pungovschi

Ако парламенталните избори в Австрия се провеждаха сега, а не в края на септември, те щяха да бъдат спечелени от консервативната Народна партия (ÖVP). Според проучване на базирания в Линц Market Institut партията на бившия канцлер Себастиан Курц би спечелила 36%. В същото време се наблюдава лек спад на процента на желаещите да гласуват за Курц като канцлер (ако такава възможност съществуваше) – ако през юни те са 39%, през юли техният процент е 34. Затова пък основните опоненти на младия лидер регистрират леко покачване в процентите – Норберт Хофер (Партията на свободата, FPÖ) събира през юли 13% от гласовете спрямо 10% през юни, а Памела Ренди-Вагнер (Социалистическа партия, SPÖ) – 13% вместо постигнатите през юни 12%.


Австрия остана без правителство след вот на недоверие

Бригите Бирлайн – за първи път жена е начело на правителство в Австрия


Изследването показва, че 41%  от австрийците вярват, че, ако Народната партия не бъде представена в бъдещето правителство, интересите на страната няма да бъдат добре защитени. Близо две трети от гласоподавателите обаче са на мнение, че партията на Себастиан Курц трябва за вбъдеще да се фокусира върху проблемите на работниците и служителите.

графика Der Standard

Резултатите от проучването, направено по поръчка на вестник Der Standard, показват категоричната преднина на Народната партия пред останалите партии от австрийския политически пейзаж. Тя би спечелила 36%, докато Социалистическата партия, която регистрира най-ниските нива на подкрепа, би взела близо 21%, следвана плътно от Партията на свободата с 20%. Зелените имат шанс да изпреварят NEOS (10%) и листа Jetzt (1%), взимайки 11 %.

Продължава да бъде силна подкрепата за временно изпълняващата длъжността канцлер Бригите Бирлайн. Въпреки че тя изобщо няма да участва в предстоящите избори, 17% от гласоподавателите заявяват, че биха я подкрепили. Близо 35% от запитаните са на мнение, че Биерлайн трябва да остане в управлението и след парламентарните избори.

______________

Още по темата:

Австрия е пред предсрочни избори заради скандала Ибиса-гейт

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации