5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТри жени по пътя на промяната (история с продължение)

Три жени по пътя на промяната (история с продължение)

-- Реклама --

Година, след като поеха по пътя на промяната, отново се срещаме с Деси Загорова (Bride’s Factory), Елена Павлова (Yuno Pearls), д-р Надежда Анастасова (Die Ordination.at), за да си поговорим за големите  битки и малките победи

промяна, професионална кариера, жени
снимка Pixabay

Текст Елица Ценова

Когато преди малко повече от година ви срещнахме за първи път с Деси Загорова, Елена Павлова и Надежда Анастасова, те току-що бяха направили решителна промяна в професионалното си развитие (Три жени за анатомията на промяната). Днес трите жени откровено говорят за случилото се през изминалата година, за натрупаните нерви и преживените страхове, за успехите и за куража, съпроводен с голяма доза инат, с който те вървят напред, взимат нови решения и правят промени.

Променяй се!

„Беше много турбулентно време. Имаше и положителни, и негативни емоции и моменти”. Така д-р Надежда Анастасова описва първата година в лекарския си кабинет в 21-и  район на Виена. Най-голямото ѝ притеснение, свързано с управлението на персонала, се оказало основателно. Наложило се да направи 13 промени в екипа си. „Лидерските качества не са ми присъщи”, откровена е тя. „Принудих се да дефинирам  задачите в детайли, за да стигнем до някакъв общ ритъм на работа. Разбрах колко е важна химията между хората и видях, че подкрепата може да дойде от някой, от когото най-малко очакваш”.

Д-р Надежда Анастасова

Деси Загорова е в точно в обратната ситуция. Предходната ѝ работа е била свързана с воденето на голям екип, но сега тя е сама в бутика си за булчески рокли и официални тоалети и лично ръководи бизнеса си. „Много съм щастлива, че мога да разпределям времето и задачите си съобразно моите разбирания. В активните месеци като януари и декември се е налагало да стоя до 21.00 ч. в магазина, но семейството ми е свикнало и се отнася с разбиране”. Тази свобода обаче си има цена и тя все още се измерва с несигурността. В прохождащия бизнес гарантирана месечна заплата няма, но има наеми, данъци, осигуровки и куп сметки за плащане.

Не без колебания Елена Павлова събрала сили за нова голяма промяна – решила да затвори физическия магазин с бижута на YUNO Pearls. „Много хора, които бяха свикнали да се отбиват при мен, изразиха съжаление. От тяхното отношение разбрах, че в крайна сметка съм успяла да изградя и разработя нещо, което клиентите ми ще запомнят”, споделя Елена. Днес е горда, че е успяла да издържи тези две години зад щанда въпреки всички трудности и неочаквани предизвикателства. За вбъдеще е решила да вложи повече време и енергия в разработване на търговията на едро и онлайн продажбите.

Елена Павлова, YUNO Pearls

Цената на първите стъпки

Скочили веднъж в дълбокото, започваме най-трудната битка. Да изплуваме на повърхността, да успокоим дишането и да впрегнем ежедневието в някакъв що-годе равномерен ход – всичко това изисква сила, концентрация и време.

Първите стъпки във всяко начинание са най-трудни, несигурни и колебливи, но все пак пълни с решителност и амбиция. Може би най-категоричният резултат от стигането до повърхността е натрупаният опит.

„Винаги съм искала да имам собствен  кабинет. Знаех точно как трябва да изглежда и работи. Оказа се, че не всичко върви по план. Появявиха се проблеми, за които не съм си и помисляла”. Тези неподозирани проблеми изпилват нервите на Надя и тя отслабва със 7-8 кг. Преди нея в кабинета е имало друг лекар – възрастен мъж с различен подход. Месеци наред лекарката с дългогодишен стаж в реномирани болници се бори с предразсъдъците на пациентите, че е твърде млада, за да „разбира” от медицина. Недоверие в тях поражда и фактът, че не е родена в Австрия. Постепенно обаче потокът от хора се променя, организацията в ординацията става все по-ефективна, времето за чакане по-кратко и работата започва да тръгва напред. „Идва моментът, в който разбираш, че нещата вървят”, не без гордост казва Надежда.

Понякога дори и не разбираме кога точно сме спечелили поредната уж малка битка.  В нея влизаме въоръжени с усмивка и голям обем професионални знания, а излизаме уморени, но мъдри. Точно в тази насока е и равносметката на Елена: „През изминалата година имах много позитивни емоции, не толкова във финансов план, а като натрупан опит, преживявания, срещи с хора”. Трансформирането на бизнеса в онлайн магазин, опознаването на пазарната конюктура за търговия на едро е свързано и с натрупването на нови знания, а това означава допълнително четене и обучение. Тези усилия вървят заедно с безсънните нощи, чувството за вина, че все нещо не е свършено както трябва, преумората. Междувременно Елена поема и част от бизнеса на туристическа фирма в България. Това поглъща съществен дял от времето ѝ, но пък там тя плува във свои води и се чувства професионално най-подготвена и сигурна. Какво да избере? Въпросът не е в амбицията и себедоказването, а в търсенето на баланса между финансовия резултат и вътрешното удовлетворение. Защото във формулата за житейско оцеляване като константа присъстват и децата.

В първите месеци вътрешното напрежение е постоянен спътник на Деси Загорова. Тя влиза уверена и подготвена в новото начинание, но много от задачите съдържат и голяма доза непознати задължения. „Някои неща се учат в движение. Трябваше да кажа на света, че вече ме има на картата и започнах да си създавам контакти с различни агенции и фирми в бранша”. Деси е категорична, че е започнала бизнеса с ясното съзнание, че иска да остане в него, а не просто да опита.

Деси Загорова, Bride’s factory

Малките големи върхове

Несвършеното, отложеното често се отразява по-тежко в паметта на емоциите ни и от най-голямата грешка, защото виси като пряко обвинение в липсата на смелост. Грешките пък често са доказателство, че извършилият ги има кураж.

И Деси, Елена и Надежда са поели риска да не отлагат промените, направили са своите грешки, но именно те са им дали най-ценните уроци и са ги извели към първите завювани върхове. В началото на месец март тази година Bride’s factory получава втората награда на престижния конкурс Austria Wedding Award. „Много ценя това отличие, защото то е доказателство, че съм на прав път. Има още много неща за вършене, искам да имам повече клиенти, но знам, че е много важно да бъда търпелива и последователна”, подчертава Деси Загорова.

След първите трудни месеци, постоянната смяна на персонал и пациенти, Надежда намира търсения баланс в кабинета. „В началото в интернет сайтовете получавахме негативни оценки от пациентите и това много ме разстройваше. Сега вече имаме само положителни коментари, изключително ми е приятно и че идват хора, на които сме били препоръчани”. Опитната лекарка предвижда разработването на специална брошура, въвеждането на още подобрения в организацията на работа, разширяване на работното време – планове, които постепенно ще осъществи.

Едно от най-ценните неща в бизнеса е да знаеш кога да спреш, да разбереш, че въпреки вложеното време и усилия,  това не е твоят модел. Елена отчита решението за закриване на физическия магазин за свое важно постижение. „Поне разбрах по сравнително безболезнен начин, че това не е моят път”, споделя тя. Вече развива търговия на едро на австрийския пазар и отчита първите успешни контакти.

Кога най-после ще спра да се притеснявам?

Трите дами имат много общи неща за споделяне. Започват от обработването на купища документи – счетоводство, данъци, застраховки, които отнемат време и енергия. Преминават през съветите за баланс между семейство, работа и лични интереси. Стигат до вътрешното състояние и усещането за постоянна тревожност и неспокойствие, което често ги съпътства. „Как да запазя самообладание, когато всичко в мен ври?”, пита Надя, а Деси отговаря уверено: „Това се учи!” Според нея с времето човек се научава да прави някои неща интуитивно, но на други трябва да се научи. Нейният съвет е да бягаме от хора, носещи негативна енергия и да се научим да уважаваме и обичаме себе си. Това означава повече контакти с позитивни, щастливи хора. Надя споделя, че с времето е започнала да гледа по-трезво на множество ситуации и да не вижда драмата в тях. „Всяко нещо е преодолимо и затова е важно да бъдем спокойни и да вземем рационално решение”. Елена също се учи да не се натоварва допълнително с прекомерни изисквания към себе си и да си оставя свободно време.

Както казва Джон Ленън „Животът е това, което се случва докато правим планове”. Истинският живот не познава филтри и аутокректор на неуспеха и провалите, но пък оцветява в пъстри цветове всеки връх и всяка победа.

Деси, Елена и Надя знаят това. Уверени в своите възможности, те вървят по избрания път все по-сигурно. Повече от една година е изминала от началото на промяната. В нея има болка, обида, умора, гняв, мъдрост, безпомощност, сила, кураж, успехи, инат, нови знания – прекрасен коктейл, даващ свежи сили за следващи начинания и проекти.

Деси Загорова е завършила училището за мода и дизайн във Виена и специалност „История на изкуството” във Виенския университет. Дълги години работи за големи фирми като St.Oliver, Mexx и Palmers. На 19 април 2018 г. открива своя бутик Bride’s Factory.

2018 г:  Учила съм моден дизайн и съм наясно с всички тънкости на кройките, създаването на моделите и избора на материи. Имам опит й в продажбите и управление на фирмата. Непознат  за мен е светът на социалните мрежи и дигиталния маркетинг.

2019 г. Справям се със социалните мрежи много по-добре, отколкото някога съм си представяла. Част от нещата съм делегирала на дъщеря ми или маркетинговата компания, с която работя, и това ми дава сигурност и спокойствие.

Елена Павлова е завършила е икономика в УНСС, София, работила е за авиокомпании и в сферата на туризма в Чехия. Две година Елена предлагаше красиви обици, колиета и гривни на YUNO Pearls на стилен щанд в Shopping Center Nord. Днес трансформира бизнеса си в други канали за продажба.

2018 г: Нови за Елена са административните и бюрократични изисквания и дългото работно време в магазина. „Представях си, че всичко ще бъде по-спокойно и подредено”.

2019 г. „Вече свикнах с обработката на различни видове документи. Ценя времето си и винаги се стремя да отделя достатъчно за децата си, но и за себе си.

Д-р Надежда Анастасова е завършила медицина във Виена, след това пише дисертация в областа на педиатрията и специализира обща медицина в Санкт Пьолтен и Виена, учи акупуктура в Тайван. От 2012 г. до 2017 г. се специализира в областа на ендокринологията с основен профил диабетология. През пролетта на 2018 г. открива собствена ординация в 21-и район, която има договор с всички здравни каси. Специалното в нейната практика е, че предлага не само цялата гама на общата медицина, но и обстойни профилактични прегледи, курсове по диетология, различни програми за отслабване (напр. кетотерапия), разширена терапия на диабет, както и акупунктура.

2018 г: „Никога не съм била в добра в управлението на хора, лесно се доверявам и влагам много емоции”. Наследила персонала от колегата си, тя изпитва трудности да убеди четиримата си служители да следват новите правила.

2019 г: „Наложи се да направя 13 промени в персонала. Трудно се намират точните хора. Но тази ординация е дългосрочен проект и искам да изградя екип, с който да вървя напред“.

____________

Още по темата:

Три жени за анатомията на промяната

Д-р Анелия Хохвартер: Мисия „Локомат“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации