17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКак се чества Денят на бащата в Австрия

Как се чества Денят на бащата в Австрия

-- Реклама --

След като Денят на майката се установява трайно в празничния календар на редица държави, идва ред  да се намери начин за отдаване почит и на бащите. Движението за това започва Сонора Смарт Дод през 1910 г. в САЩ. Тя бързо печели привърженици и скоро третата неделя на месец юни започва да се чества като ден на бащата, а през 1972 г. президентът Ричард Никсън го признава за официален празник.

Денят на бащата в Австрия

Денят на бащата е официално признат като празник в Австрия през 1955 г. Той се отбелязва всяка втора неделя на месец юни (подобно на Деня на майката през май).

През 1955 г. текстилната индустрия в Австрия е в криза. Тогава виенчанинът Хелмут Херц, който се счита за създател на Деня на бащата в алпийската република, излиза с идея как да се оживи търговията. Именно Денят на бащата трябва в летните месеци да активира отново потребителското търсене. Херц се захваща да въведе традиционния за Германия мъжки празник в родината си. Той не само създава специален комитет, но започва и осведомителна кампания по радиото. За негово разочарование първата година Денят на бащата се възприема от австрийците не като нов празник, посветен на бащата, а като поредния семеен ден, който трява да бъде отпразнуван.

Самият Хелмут Херц получава за първия празник през 1956 г. като подарък от сина си една рисунка. Тогава му хрумва да организира конкурс за картина, на която децата са изобразили професията на баща си. Получени са 80 000 рисунки! Така Херц постига целта си – да свърже празника с бащата и неговата роля във възпитанието и израстването на децата. Самият той е самотен родител, който напуска добре платената си работа, за да се грижи за децата си и да изпълнява сам всички домашни задължения.

Денят на бащата, който днес се отбелязва като семеен празник, е от първите стъпки в посока изравняване ролите на родителите в семейството.


Защо в Австрия празнуват Ден на майката (Muttertag)?


Разбира се, празникът постига и първоначалната си цел – да стимулира търговията. Така през 2009 г. оборотът, свързан с Деня на бащата е вече 2/3 от този за Деня на майката.

Обичаи и подаръци

През годините не са се развили никакви специфични обичаи, свързани с празника. Подобно на Деня на майката, семейството се събира и прекарва време заедно, подаряват се дребни подаръци и цветя. Един от най-типичните дарове е вратовръзката, затова и често наричат този ден Krawattentag (Ден на вратовръзката). В Германия, например, празникът не се отбелязва като сеемен ден, а като повод мъжете да излязат, да се забавляват, да похапнат и пийнат.

Икономически измерения

Заедно с Коледа, Великден, Денят на майката и Свети Валентин Денят на бащата е сред петте най-важни поводи за увеличване оборота на търговците.

Средно между 30 и 40 евро се дават за подаръци на бащите, съобщават от Виенската търговска камара. През 2018 г. за подаръци са похарчени между 108 и 110 млн. евро. Най-голям оборот прави хранителната и текстилна промишленост, но от празника добре печелят и козметичната, и парфюмерийна индустрия. Сред най-разпространените подаръци за бащите са шоколади и шоколадови изделия, книги, качествени вина, електрически уреди, вратовръзки и дрехи, ваучери, парфюмерия.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации