-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияДоц.д-р.Румяна Конева връчи наградите на Министерство на културата за принос в популяризирането...

Доц.д-р.Румяна Конева връчи наградите на Министерство на културата за принос в популяризирането на българската култура в Австрия

-- Реклама --

С концерт на талантливата пианистка Дора Делийска българите в Австрия отбелязаха Деня на българската просвета и култура и славянската писменост

снимка БКИ“Дом Витгенщайн“

По традиция празникът на Светите братя Кирил и Методий събира българската общност в БКИ”Дом Витгенщайн”. Тази година събитието бе отбелязано на 23 май с концерт на талантливата българска пианистка Дора Делийска, която представи своята музикална концепция „Различният валс”.

Гостите на събитието бяха поздравени от директорката на БКИ”Дом Витгенщайн” доц.д-р.Румяна Конева, която в приветственото си слово подчерта, че песента „Върви, народе, възродени” е не само призив към българите, но и своеобразен венец на българското Възраждане.

Дора Делийска, снимка БКИ“Дом Витгенщайн“

Както всяка година, на този ден бяха връчени наградите на дейци на културата, които със своята дейност допринасят за развитието на българо-австрийските връзки.

Тази година сред отличените бе художничката Бертхил Циръл, която е и председателка на Съюза на творците в Австрия. Тя е инициатор на изложбата „Без мостове няма връзка”, която бе открита в средата на януари в БКИ”Дом Витгенщайн”, а през есента ще бъде представена в Пловдивската художествена галерия.

снимка БКИ“Дом Витгенщайн“

Кметът на град Голс Ханс Шрамел също получи почетната грамота за заслугите си за популяризиране на българската култура в Австрия. Вече 20 години той активно съдейства за организацията на Деня на Ботев, който се провежда пред паметника на големия поет и революционер във ВИП парка на ЮНЕСКО край Голс.

снимка БКИ“Дом Витгенщайн“

Изкуствоведът проф.Улрих Гансер е голям почитател на България и не пропуска възможност да сподели прекрасните си впечатления от страната. Това той направи и при получаването на почетната грамота на българското Министерство на културата.

снимка БКИ“Дом Витгенщайн“

Известната пианистка Дора Делийска, която от години живее и работи във Виена също бе сред отличените дейци на културата. Нейните великолепни концерти в Музикферан, Концертхауз и други престижни сцени в европа и по света привличат многобройна публика, дошла да се наслади на виртуозните изпълнения на талантливата българка.

Дора Делийска, пианистка: Хубавата музика ни прави по-одухотворени и чисти

снимка БКИ“Дом Витгенщайн“

По случай 24 май Дора Делийска изпълни пред публиката своята концертна програма „Другият валс”, с която тя завладя виенската публика през март. Изпълнението ѝ бе посрещано с нестихващи аплодисменти, а дълго сред края Дора Делийска раздаваше автографи и разговаряше с почитателите си.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации