22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия остана без правителство след вот на недоверие

Австрия остана без правителство след вот на недоверие

-- Реклама --
снимка АПА

На историческо заседание на австрийския парламент днес за първи път в историята на Втората република правителство бe отсранено след успешен вот на недоверие. Срещу Себастиан Курц и неговия кабинет гласуваха Социалистическата партия, Партията на свободата и партията „Сега“. Така най-младият канцлер се оказа и най-кратко управлявалият – едва 525 дни. Сега президентът Александър Ван дер Белен трябва да освободи правителството и да назначи нов канцлер, който да формира нов временен кабинет. Още тази вечер той ще започне разговори и консултации с представители на парламентарните фракции.

Това се случва само ден след като Народната партия на Курц отбеляза пълна победа на изборите за Европейски парламент, спечелвайки 34,9% от гласовете срещу 23,4% за SPÖ и 17,2% за FPÖ.

До сътресенията в политическия кабинет се стигна след като бе изваден скандален видео запис на бившия вече коалиционен партньор Хайнц Кристиан Щрахе. В резултат Курц свали доверието си от Партията на свободата и обяви, че иска нови избори през септември.


Австрия е пред предсрочни избори заради „Ибисагейт”

Австрия: Хиляди демонстрират пред канцлерството с искане за оставка на правителството

Хайнц Кристиан Щрахе се оттегли от поста на вицеканцлер. Негов заместник като шеф на Партията на свободата ще бъде Норберт Хофер


Социалистическата партия поискаха вот на недоверие, който бе подкрепен от малката парламентарна партия „Сега“. В последния момент и Партията на свободата също обяви, че не вярва на правителството и гласува срещу него.

Това бе 185 опит за вот на недоверие в австрийския парламент от 1945 г. насам и първият успешен в новата история на Австрия.

Очаква се изявление на Себастиан Курц, а по-късно и на държавния глава Алексанър Ван дер Белен.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации