12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияХайнц Кристиан Щрахе се оттегли от поста на вицеканцлер. Негов заместник като...

Хайнц Кристиан Щрахе се оттегли от поста на вицеканцлер. Негов заместник като шеф на Партията на свободата ще бъде Норберт Хофер

-- Реклама --
снимка АПА

След емоционално изявление, в което почти се просълзи, вицеканцлерът Хайнц Кристиан Щрахе се оттегли от поста вицеканцлер в коалиционното правителство с Народната партия. Все още няма изявление от страна на канцлера Себастиан Курц по случая със скандалното видео, довело до оставката на лидера на Партията на свободата.

Щрахе заяви, че ще се бори с всички средства, за да разбере кой стои зад видеото и целенасочения „политически атентат“, но не отрече думите си. Той призна, че поведението му на видеото е укоримо, че това е грешка, но подчерта, че никога след това не е виждал жената от разговора и в партията му не са постъпвали нелегални средства.

В изявлението си Щрахе каза, че не иска неговото поведение да се отрази върху работата на коалиционното парвителство, което за година и половина е направило много за подобряване живота на австрийците и защита на австрийските интереси на европейско ниво. Той не иска да бъде пречка това правителство да продължи да изпълнява целите си и затова се оттегля от поста на вицеканцлер и председател на Партията на свободата.

Началото

Скандалът избухна в петък (17 май) вечерта след като две немски издания – „Шпигел” и „Зюддойче Цайтунг” пуснаха публично шестчасов видео запис на среща на Ханс Кристиан Щрахе и Йохан Гуденус с предполагаема племеница на руски олигарх. Записът е проверен от специалист и е доказано автентичен, самият Щрахе е потвърдил пред изданията, че такава среща наистина се е състояла. Мястото на действието е вила на о.Ибица, годината – юли 2017 – само три месеца преди изборите, изстреляли Партията на свободата във властта като коалиционен партньор на водещата тогава Народна партия на най-младия канцлер Себастиан Курц.

На записа ясно се вижда и чува как Щрахе, който по това време е само депутат, разяснява на предполагаемата рускиня как „работят нещата в Австрия”. Ако иска да се нареди сред 10-те най-влиятелни хора в страната, той я съветва да купи един от най-четените вестници – „Кроне Цайтунг”. Председателят на крайнодесните демонстрира убеденост, че това ще му помогне да спечели много повече проценти на изборите (към този момент в предварителните допитвания Социалистическата партия все още води пред неговата партия). Ако това се случи, Щрахе съветва да се сменят 3-4 журналисти и тяхно място да се сложат негови хора. „Тогава вместо 27%, можем да вземем 34%”, казва лидерът на Партията на свободата. От видеото става ясно как функцинира цялата система с финансирането на партията, която има разработена схема за взимане и на пари с неясен проиход. Споменават се и имената на някои от най-богатите хора в Австрия – Гастон Глок, Рене Бенко, Хайде Хортон, Матешиц.

Лидерът на АПС дава на жената да разбере, че може да се надява да получи строителни проекти, които преди са били поверявани на голямата австрийска компания Щрабаг (Strabag). „Ако създадете фирма като Щрабаг, тя получава всички проекти, които Щрабаг получава сега“, заявява уверено Щрахе.


Вицеканцлерът Щрахе предлага сътрудничество на Орбан в Европейския парламент, канцлерът Курц се дистанцира

Когато свободата на медиите има значение за обществото, то реагира

„Австрия не е Унгария“, или колко лесно (и рисковано) е да работиш с крайната десница


Реакции

Видеото предизивика емоционални реакции в австрийското общество, което е изправено пред политическа криза. Иначе активната пресслужба на Партията на Щрахе зае в началото отбранителна позиция, заявявайки, че се съди създателите на нелегалното видео. Социалистическата партия веднага изрази възмущението си и призова за край на коалицията и нови избори. От Народната партия запазиха пълно мълчание до изявлението на Курц, което все още се очаква.

Думите на Щрахе „Всички журналисти са курви”, които ясно се чуват на записа, настроиха срещу него дори тези представители на медиите, които симпатизираха на политиката му.

В социалните медии се организира спонтанна демонстрация срещу оставането на партията на Щрахе във властта.

Коментарите под информациите в австрийските медии са разделени – противниците на Щрахе са доволни, че най-после всички отрицателни черти на тази партия са ясно показани и се надяват този скандал да е краят на техния възход. От друга страна, твърдите привърженици на Партията на свободата  не престават да задава въпроса защо видеото, заснето преди две години, се показва сега, седмица преди европейските избори. Особено тежко се приема демонстрираната топла връзка с руските олигарси и възможното получаване на нелегални руски милиони.

Себастиан Курц и Хайнц Кристиан Щрахе демонстрираха пълна хармония в управлението и всички скандали, в които крайнодесните членове на правителството  се замесваха, се квалифицираха като „единични случаи” и оставаха без последствия.

Все още не е ясно как ще постъпи канцлерът Себастиан Курц и дали ще се оттегли от коалицията. Експертите коментират, че нови избори сега не са в интерес нито за Партията на свободата, нито за Народната партия на Курц. Дали това ще бъде началото на края на Партията на свободата и как този скандал ще се отрази на политическата кариера на младия канцлер все още е трудно да се прогнозира.


Владимир Путин ще бъде гост на сватбата на австрийската външна министърка Карин Кнайсъл

Първата година на мълчаливия канцлер


Скандалното видео с лидера на Партията на свободата припомни случая с евродепутата от Народната партия Ернст Щрасер, който през 2014 г. бе осъден на три години и половина затвор за лобизъм. През 2010 г. бившият министър на вътрешните работи на Австрия бе заснет от Би Би Си в откровен разговор, вкойто той се съглсява да лобира в Европейския парламент срещу сумата от 100 000 евро. Дали за Щрахе и неговия съпартиец Гуденус ще има правни последици, все още не е ясно.

Гуденус също се оттегли от заеманите политически постове.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации