14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОт 15 май поевтиняват международните телефонни разговори в рамките на ЕС

От 15 май поевтиняват международните телефонни разговори в рамките на ЕС

-- Реклама --

От 15 май влиза в сила нова максимална цена за всички международни телефонни повиквания и кратки текстови съобщения в ЕС, съобщи Европейската комисия

Потребителите, които се обаждат от своята държава към друга държава от ЕС, ще плащат не повече от 19 цента на минута (+ДДС) и 6 цента (+ДДС) за текстово съобщение. След премахването на таксите за роуминг през юни 2017 г. тези нови тавани на цените за международни телефонни повиквания и съобщения в ЕС са част от промените на правилата за далекосъобщенията.

Новите правила целят да преодолеят значителните различия в цените, които съществуваха по-рано между държавите в ЕС, се казва в съобщението. Обичайната цена на повикване в ЕС от стационарен или мобилен телефон беше средно три пъти по-висока от обичайната цена за национално повикване, а обичайната цена за изпращане на текстови съобщения в ЕС беше над два пъти по-висока от националната цена. В някои случаи обичайната цена за повикване в рамките на ЕС може да бъде до 10 пъти по-висока от обичайната цена за национални повиквания.

Ново проучване на Евробарометър за международните телефонни разговори показва, че четирима от всеки десет запитани или 42 % са се обаждали на някого в друга държава от ЕС през миналия месец. Общо 26% от отговорилите съобщават, че са използвали стационарен телефон, мобилен телефон или кратко текстово съобщение, за да се свържат с някого в друга държава от ЕС.


От 15 юни говорим в рамките на ЕС без роуминг. Какви са новите правила?


Далекосъобщителните дружества в ЕС ще трябва да съобщят на потребителите новите пределни цени. Правилата ще се прилагат във всички 28 държави в ЕС от 15 май, а скоро и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Максималната цена е ограничена само за лично ползване, т.е. за частни клиенти. Бизнес клиентите са изключени от новите правила, защото няколко доставчика имат предложения, особено привлекателни за бизнес клиенти, се пояснява в съобщението.

Разлика между международно обаждане и роуминг

Роумингът се използва, когато гражданин на една държава от ЕС пътува в друга държава от ЕС. От юни 2017 г. гражданите на ЕС могат да се обаждат от чужбина на своите близки в родината или в друга държава от съюза на цените на мобилния оператор, който ползват.

Международните обаждания и кратки съобщения са разговорите от една страна от ЕС в друга като разговарящият е в родината си, а не в чужбина.

Пример: Мария живее във Виена и ползва мобилен телефон от австрийски оператор. Когато пътува в България, благодарение на новите правила за роуминг, тя може да се обади на приятелите си в Австрия на обичайните цени, каквито би заплатила и ако се обажда от Виена.

Когато обаче Мария се обажда от Виена на семейството си в България, тя провежда международен разговор, който вече ще струва максимум 19 цента (+ДДС).

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации