7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийският канцлер Себастиан Курц иска Брюксел да спре попечителството си спрямо държавите...

Австрийският канцлер Себастиан Курц иска Брюксел да спре попечителството си спрямо държавите членки на ЕС

-- Реклама --

Две седмици преди изборите за Европейски парламент Себастиан Курц се обяви за отмяна на 1 000 европейски регулации и даване на повече компетенции на националните държави. Изказването му срещна критика от опозиционните партии.

Австрийският канцлер Себастиан Курц по време на международния форум в Алпбах, снимка © Forum Alpbach/Andrei Pungovschi

След като само преди две седмици австрийският канцлер заговори за промяна на договора от Лисабон, в неделя (12 май) той отново излезе с искане за реформи в ЕС. Той критикува „нормативното безумие” и „попечителство” от страна на Брюксел. „Вместо непрекъснато да иска повече пари, ЕС трябва да спре да предписва на хората как да живеят”, казва канцлерът в свое изказване, разпространено от австрийските медии. „Хората в Европа искат от ЕС отговори на големите въпроси за сигурността, охраната на външните граници и климатичните промени”, смята още Курц. „Никой няма нужда ЕС да му казва как се приготвя шницел и пържени картофи”, обяви той, настоявайки за отмяната на 1000 европейски регулации или поне връщане на компетенциите в тези области на държавите-членки.


Себастиан Курц е оптимист за бъдещето на обединена Европа

Как Себастиан Курц си представя бъдещето на Европейския съюз

Себастиан Курц със силна проевропейска реч на форума в Алпбах


Реакции в Австрия

Експертът по европейско право от университета в Инсбрук Валтер Обвексер коментира по радио ORF, че ЕС издава регулации само за онези области, в които отделните държави не могат да урегулират реда по-добре. Според него посочената от канцлера цифра от 1 000 акт е силно преувеличена и нереалистична, освен това Курц така и не дефинира кои са точно тези регулации. Що се отнася до цитираната регулация за пържените картофи, професорът пояснява: „Този документ следва една по-широка цел, а именно да възпрепятства използването на акриламид в хранителните продукти, тъй като той е посочен от учените като причиняващ рак”. Професорът е скептичен по отношение отмяната на точно този акт, тъй като тогава всяка страна ще трябва самостоятелно да регулира нивото на сигурност на хранителните продукти, а това ще затрудни функционирането на единния вътрешен пазар.

Критика Курц получи и от своите политически опоненти. Според председателката на NEOS Беате Майнъл-Райсингер канцлерът поема антиевропейската линия на Партията на свободата (FPÖ), припомняйки, че думи като „попечителство” и „прекомерна регулация” са ключови в речника на крайнодясната популистка Партия на свободата.

Заместник председателят на Социалистическата партия SPÖ Йорг Лайхтфрид пък коментира, че Курц е от шест години член на правителството и като канцлер носи отговорност за всички решения, свързани с ЕС.

Критично бяха посрещнати думите на канцлера и от кандидата за Европейския парламент на Зелените Вернер Коглер, който ги определи като „антиевропейски”.


Полезни адреси на български лекари, консултанти, експерти, фирми, училища, църкви, институции и организации в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен информационен бюлетин на Меланж Булгарен


Одобрителни  коментари обаче дойдоха от редиците на Партията на свободата. Харалд Вилимски, водещият кандидат на партията в европейските избори, не скри, че е щастлив от искането на Курц за отмяната на съществуващи регулации. „Това, което сега се каза, потвърждава това, което аз повтарям от години”, заявява Вилимски, цитиран от австрийската преса.

Припомняме, че в началото на май Себастиан Курц предложи да бъде променен Лисабонският договор и призова за намаляване на броя на еврокомисарите и за базиране на Европейския парламент само в Брюксел, а не в Страсбург и Брюксел, както е сега.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации