6.5 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия чества 74 години от края на Втората световна война

Австрия чества 74 години от края на Втората световна война

-- Реклама --

С тържествен концерт на Виенската филхармония на Площада на героите във Виена Австрия отбелязва края на националсоциализма

8 май края на Втората световна война в Австрия

На 8 май австрийската република отбелязва безусловната капитулация на Вермахта, а с това и края на Втората световна война. Възпоменателните тържества, посветени на освобождението, отдават почит на милионите жертви, загинали по време на националсоциалистическия режим.

За седма поредна година Маутхаузенският комитет организира безплатен концерт на открито на Виенската филхармония. Той ще се състои на осми май от 19.30 ч. отново на Площада на героите (Heldenplatz) при двореца Хофбург – едно символично място, свързано с освобождението на Австрия от националсоциализма. Тази година в центъра на събитието, наречно „Празник на радостта”, ще бъдат обединена Европа и човешките права. Реч ще произнесе оцелелият в шест концентрационни лагера Шаул Шпилман, който пристига от Израел специално за възпоменателните тържества. Като пряк свидетел на престъпленията на нацизма той не само ще напомни за тъмните времена  на терора, но и ще призове за солидарност и мир, съобщават организаторите.

Програмата на вечерта ще започне с кратко видео приветствие от председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, а концертът ще бъде официално открит от президента на Австрия Александър Ван дер Белен и председателя на Маутхаузенския комитет Вили Мерний.

В програмата на вечерта е включено и изпълнение на Кончита Вурст, която в името на една обединена, свободна и толерантна Европа ще изпее заедно с публиката „Одата на радостта”. Концертът ще бъде пряко предаван по австрийската телевизия ORFIII.

Международните чествания на Деня на освобождението започнаха още на пети май в бившия концентрационен лагер Маутхаузен.

Вили Мерний, председател на Маутхаузенския комитет подчертава необходимостта от непрекъснато припомняне жертвите и събитията от преди 47 години и нуждата от сътрудничество между народите: „Празникът на радостта ни дава всяка година повод да си припомним за палачите и техните жертви, но в същото време и да изразим радостта си от особождението от нацисткия терор. Ако се учим от историята, тези тъмни времена няма да се върнат. Свободна Европа и правата на човека са исторически достижения, които всички ние трябва заедно да браним от десните екстремисти и фашисти”.

________________

Още по темата:

Българка ще бъде солист на тържествения концерт „Празник на радостта”

Тържествено отбелязване на 74-та годишнина от освобождаването на концентрационния лагер „Маутхаузен“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации