5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаНепознатата Виена: Екскурзоводката Диана Пиперова ни разкри тайните на катедралата „Св.Стефан”

Непознатата Виена: Екскурзоводката Диана Пиперова ни разкри тайните на катедралата „Св.Стефан”

-- Реклама --

Благодарим на всички приятели, които дойдоха на двете разходки, посветени на катедралата „Св.Стефан“

Св.Стефан, екскурзовод
снимка Меланж Булгарен

Точно ден преди големия християнски празник Великден отново влязохме в катедралата „Св.Стефан”, за да се запознаем не само с красотата и величието ѝ, но и с нейната вековна история. Обаятелната екскурзоводка Диана Пиперова ни поведе из лабиринта на времето, вещо разграничавайки историческата истина от митовете и легендите, свързани със седмата по височина катедрала в Европа.

Фасадата на сградата носи белезите на миналото и така разбрахме за какво са служили металните пръчки, намиращи се в вляво от централния вход или означението O5, покрито с плексигласова плоча, от дясно. Запознахме се с легендата за Ханс Пуксбаум, оставил Северната кула недовършена и по-ниска от Южната кула, с масонските символи и знаци, които все още привличат вниманието на учените.

Св.Стефан, Виена, екскурзовод
снимка Меланж Булгарен

Не случайно тази катедрала е символ на австрийската столица и виенчани таят нежна привързаност към нея, наричайки я галено Шефъл. Тази сграда е отражение на цялата история на страната – от ранните църкви от 1137 и 1225 г., през полагането на първия камък на 7 април 1359 г. от Рудолф IV Дарителя до трагичния пожар през 1945 г., погълнал цялата дървена покривна конструкция. Между другото, тази конструкция е била изградена изцяло от дърво и сглобена без да се използва нито един пирон! Възстановяването на „Св.Стефан” е осъществено с усилията на всички провинции като покривът е дело на Виена. 230 000 цветни керамични плочки покриват дългата  111 м. плоча. Стръмният наклон не позволява задържането на сняг и помага за лесното поддържане на покрива, на чиято северна страна са изобразени гербовете на Виена и Австрия. Новата камбана Пумерин пристига от селцето Санкт Флориан и е подарък от Горна Австрия, а подът е възстановен от Долна Австрия.

С много внимание към детайла Диана Пиперова показа множеството скулптури и параклиси, както и основния олтар и саркофазите във вътрешността на катедралата. Тя разказа и за мистерията около надписа „A.E.I.O.U”, гравиран от император Фридрих III върху всичко, което е оставил, за Мадоната, покровителката на прислугата, за Антон Пилграм, за параклиса на св.Валентин, за гроба на принц Евгений Савойски и още много вълнуващи истории и факти.

св.Стефан, катедрала, Виена
снимка Меланж Булгарен

Екипът на Меланж Булгарен благодари на всички свои приятели, които дойдоха на разходките в събота, 27 април.

Следващата разходка от инициативата „Непознатата Виена” ще бъде на 19 май и ще бъде посветена на двореца Кобург и Щатпарк. Очаквайте подробности.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации