12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноПоздрав на архимандрит Йоан към българите в Австрия по повод Великден

Поздрав на архимандрит Йоан към българите в Австрия по повод Великден

-- Реклама --

Въскресение Христово

Възлюблени в Господа братя и сестри православни християни!

Ето, след 40 дни усилен пост и молитва и след една напълнена с богослужения Страстна седмица ( Седмица на страданията Христови) достигнахме и Възкресението Господне! Празникът на празниците! Пасхата Господня!

Ние православните християни всяка неделя празнуваме Христовото възкресение, някога обаче светите отци , поради важността на празника и събитието, решили да изберат един особен ден, в който цялата Христова църква по особен начин да отбележи празника. Това се случило на Първия Вселенски събор през 325 г., при управлението на светия император Константин,  в селището Никеа близо до Константинопол. Събралите се там свети мъже създали много просто правило, което и до ден днешен се спазва при изчисляване деня на Възкресението Христово. След деня на пролетното равноденствие се изчаква да стане пълнолуние и в неделята след това се празнува Възкресението Господне. Прави се и едно допълнение, ако не е преминал еврейския празник Песах до това време, то тогава се изчаква ново пълнолуние и тогава празнуваме Възкресението. Това е било направено, за да се спази историческата фактология на Евангелието, че нашият Господ Иисус Христос възкръсна след юдейския Песах.

Братя и сестри, нека да благодарим на Бога , че живеем в мирно и свободно време и имаме възможност открито да изповядваме вярата си и да славим Господа.

Нека благодатта на Възкресението изпълни сърцата и домовете ни, да благослови отношенията по между ни и да ни направи по-добри човеци. Та нали имаме ние отговорността да изменим целия свят и да го направим по-добър и свят със своята християнска любов.

Желая на всички читатели на Melange Bulgaren благодатни и благословени  празници и нека не забравяме, че този празник продължава още 40 дни и през всички тези дни се поздравяваме с ХРИСТОС ВЪЗКРЕСЕ! И отговаряме НАИСТИНА ВЪЗКРЕСЕ!

Маг. И.д.В  др. архимандрит Йоан Желков

БПЦО „ Св.св. Кирил и Методий “

1040 Wien, Klagbaumgasse 4

Екипът на Меланж Булгарен също пожелава на своите читатели светли великденски празници. Нека чудото на Възкресението ни дава надежда и упование в доброто и справедливото.

_____________

Още по темата:

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний: Днес трябва да проповядваме на съвременен език

Какво честваме на Великден – поздрав от отец Тенчо Веселинов, Православна община „Св. Димитър Солунски“, Грац

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации