5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКой и къде може да гласува в Австрия на европейските избори

Кой и къде може да гласува в Австрия на европейските избори

-- Реклама --

Остават броени дни до изтичане на срока за подаване на заявления за гласуване извън страната

На 30 април изтича срокът, в който български граждани, които желаят да гласуват на предстоящите европейски избори извън страната, могат да заявят това писмено или чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК. Броят на разкритите изборни секции зад граница зависи от броя на подадените заявления за секция. Необходими са повече от 60 заявления, за да се разкрие нова секция в населено място, което означава, че възможностите за гласуване в чужбина са в ръцете на сънародниците ни и зависи от тяхната активност. В страните-членки на Европейския съюз не важи ограничението за максималния брой секции, който може да бъде разкрит. За страните извън ЕС той е 35.

Кой има право да гласува?

Право да гласуват и да се възползват от преференциалния вот за следващия Европейски парламент имат българските граждани, които са живели през последните три месеца в България или в друга държава от Европейския съюз.

В деня на изборите в България на 26 май гласоподавател може да бъде вписан в списъка за гласуване и да упражни правото си на глас като представи документ за самоличност и попълни заявление по образец.

Ако през последните три месеца преди изборите сте живели в България или друга в страна – от ЕС, но в изборния ден се намирате в страна извън ЕС, можете да гласувате в откритите секции в дипломатическите и консулските представителства на България в съответната страна, където се намирате.

Българските граждани, живеещи в Австрия, които са се възползвали от възможността и са се регистрирали да гласуват за австрийските депутати в Европарламента, имат право да изпратят  заявление и за откриване на българска изборна секция, след което да решат в деня на вота дали да пуснат гласа си за български кандидат за евродепутат или за местен кандидат т.е. да упражнят правото си на глас в българска или в местна изборна секция.

Къде може да се гласува в Австрия?

Съгласно разпоредбите на Избирателния кодекс избирателни секции в държавите-членки на Европейския съюз се образуват по право в сградите на дипломатическите или консулски представителства и в други населени места, за които са постъпили не по-малко от 60 заявления по реда на чл. 14, ал. 2 от ИК.

Посолството във Виена вече е предприело съответните постъпки пред властите на Република Австрия, за да  бъде предоставено дипломатическо разрешение за разкриване на избирателни секции освен във Виена и в населените места Линц, Грац, Залцбург, Брегенц и Инсбрук. Разкриването на избирателни секции в другите населени места освен Виена, ще бъде възможно само при проявена от страна на българските граждани активност да се регистрират електронно на електронната страница на Централната избирателна комисия /ЦИК/ или да подадат лично или изпратят по пощата на адреса на посолството четливо и коректно попълнено заявление до 30.4.2019г. Регистрационната форма на страницата на ЦИК може да попълните ТУК.

Избирателни секции във Виена ще бъдат разкрити в сградите на:

  • Посолството, Schwindgasse № 8, 1040 Виена,
  • Постоянното представителство на РБ пред ООН и другите международните организации, на Rechte Wienzeile № 13, 1040 Виена

Европейските избори се провеждат във всички държави-членки на съюза в периода 23-26 май. И в България, и в Австрия избирателите ще могат да гласуват на 26 май (неделя). На тези избори българите зад граница ще имат възможност да посочат своя фаворит в партийните листи, тъй като, за разлика от парламентарния вот, сега те са еднакви за цялата страна и чужбина.

Последното изследване на Евробарометър показва изключително висока подкрепа за ЕС. Повече от 68% от анкетираните граждани на 27-те държави посочват, че тяхната страна се възползва от предимствата на Съюза.

_____________

Още по темата:

Как българите в Австрия могат да гласуват на предстоящите избори за Европарламент

Информация за участието на българите в Австрия в изборите за Европейски парламент

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации