-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаПразнични богослужения по случай Великден във Виена и Грац

Празнични богослужения по случай Великден във Виена и Грац

-- Реклама --

Възкресение Христово е един от най-светлите християнски празници. Седмицата преди Великден се нарича Страстна седмица. Богослуженията, които се извършват през нея, са посветени на страданията и смъртта на Исус. Всеки ден от седмицата се нарича Велик. Най-тържествени са службите от четвъртък до събота.

Българите във Виена ще могат да посетят богослуженията в православните църкви „Св.Иван Рилски“ и „Св.св.Кирил и Методий“, а в Грац в православната община „Св.Димитър Солунски“.

ВИЕНА

Православна църква „Св.Иван Рилски“

адрес: Dunklergasse 21, Top 1, 1120 Виена

До църквата се стига удобно с метро линии U4 и U6 до спирка Längenfeldgasse или автобус 12А

Велики четвъртък, 25 април

18:00 ч. – 12-те Евангелия

На този ден вечерта се отслужва специално богослужение, посветено на спасителните страдания на Господа Иисуса Христа. Четат се 12 Евангелски четива за предаването, съденето, разпятието и погребението на Иисус Христос. Чрез евангелските четива мислено следваме Господа Иисуса Христа в кръстния Му ход, от Гетсиманската градина до Голгота, участвайки в изкупителните Му страдания.

Велики петък, 26 април

19:00 ч. – Опело Христово, изнасяне на Плащеницата

На този ден, по време на вечерната служба се извършва Опелото Христово. Обикалянето на църквата ознаменува траурната процесия при погребението на Христа. При влизането след това в църквата вярващите минават под Плащаницата, през което време свещеникът поменава имена за здраве, успех и благополучие.

Велика събота 27 април/28 април ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО

22:30 ч. – Тържествена пасхална служба.

В събота вечерта, към 22:30 ч. в храма се угасяват всички светещи лампи и горящи свещи. Свещеникът, облечен в пълно и светло одеяние, запалва свещ от горящото кандило в Светия Олтар, застава на солея с лице към богомолците и пее: ,,Дойдете приемете светлина от незалязващата Светлина и прославете Възкръсналия от мъртвите Христос . . .“ Образува се тържествена литийна процесия, при която всички излизат вън от храма и застават пред входната врата. Тук свещеникът чете възкресното Евангелие, след което кадейки, тържествено пее тропара на Възкресение: ,,Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта потъпка и на ония, които са в гробовете, живот подари“ и поздравява с ,,Христос воскресе !“ християните. В този момент камбаните тържествено бият. Следва велика ектения и пасхална утреня, след което се отслужва Златоустова Св. Литургия. Тържествената служба започва в 22:30 ч. на 27 април и трае до към 0:30 ч. на 28 април.

28 април ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО

11:00 ч. – Пасхална вечерня

Четенето на Евангелието на тази пасхална вечерня на различни езици ознаменува универсалността на християнската религия, а именно, че тя е за всички времена и за всички народи. Тържествената служба започва в 11:00 ч. на 28 април и трае до към 12:00 ч.

 

Православна църква „Св.св.Кирил и Методий“

адрес: 1040 Wien, Klagbaumgasse 4

24.04.2018, сряда от 19:00 ч.
Св.Литургия на Преждеосветените дарове.

25.04.2018, четвъртък от 19:00 ч.
Велик маслосвет и молебен за духовно и физическо здраве.

26.04.20018, петък
19:00 ч. Опело Христово .

27.04.2018, събота от 23:00 ч.
ПАСХА ГОСПОДНЯ! ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!

28.04.2018, неделя от 11:00 ч.
Пасхална вечерня в първия ден на празника!

 

ГРАЦ

Православна община „Димитър Солунски”

Тържествено великденско богослужение ще се отслужи в събота, 27 април, от 12.00 ч. на адрес : Graz, Lange Gasse 2, Bischofsgymnasium, Kapelle, 3. Stock.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации