1.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКрасиви великденски базари създават празнично настроение във Виена

Красиви великденски базари създават празнично настроение във Виена

-- Реклама --

Първият великденски базар датира от 1639 година

снимка © MA 59

Пролетта в австрийските градове и селца е свързана с настъпващия християнски празник. По прозорците и в дворовете на къщите се появяват боядисани яйца. Традиционни за цяла Западна Европа са великденските базари.

Първият великденски базар във Виена се провежда в Херналс през наистина далечната 1639 г, а на откриването му е присъствал лично императорът. Това е било мястото, където по времето на Великите пости поклонниците са можели да хапнат подходяща храна. Тази година първият базар на площад “Франц Йонас” бе открит още на 14 март, а останалите четири в началото на април. Базарите ще работят до понеделника след Великден, който тази година католиците празнуват на 21 април, а базарът пред двореца Шьонбрун ще бъде отворен даже до 23 април. Естествено, основната стока на тези базари са ръчно боядисаните яйца, но освен това се предлагат произведения на традиционните занаяти, великденски лакомства, има музика и много изненади, които допринасят за доброто настроение.

снимка © EurocommPR

Великденският базар пред двореца Шьонбрун се счита за най-романтичния виенски базар. На фона на бароковия дворец 70 магазинчета предлагат всякакъв вид лакомства и великденски украшения от цяла Австрия. Децата се радват най-много на детската фабрикa за производство на великденски зайци от марципан, където професионални сладкари с удоволствие им разкриват тайните на занаята си. Малчуганите могат да посетят и открития специално за тях детски музей, докато родителите им се наслаждават на джаз концерти на открито.

На базара на старинния площад „Фрайунг” в центъра на града, който тази година се провежда за 30-и път, се носи ароматът на австрийски козунаци, замесени с изяцяло био продукти, и на великденска шунка. Традиционно там се издига най-високият връх в Европа от 40 000 великденски яйца.

снимка © MA 42 – Wiener Stadtgärten

На базара на „Калвариенберг”  има специална детска програма, а възрастните могат да се включат в бързи курсове по художествени занаяти и да се научат сами да изработват великденската украса.

Материал на на Ойроком-ПР София,
част от мрежата за международни връзки на Община Виена

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации